"Найоптимальніший варіант": Український льотчик пояснив, чому Україна просить у партнерів саме літаки F-16

Український льотчик Вадим Ворошилов з позивним Karaya розповів, чому Україна закликає партнерів надати саме F-16, а не інші бойові літаки. За його словами, ці винищувачі є багатоцільовими та забезпечать Україні перевагу у небі у разі надання достатньої їх кількості, передають Патріоти України.

"Повітряні сили ЗСУ - це досить велика структура. І на даний момент нам необхідна саме кількість. А літаків F-16 за всі часи було побудовано майже 4,7 тис. одиниць - це неймовірна кількість", - розповів Ворошилов в ефірі інформаційного телемарафону.

За словами пілота, літаків МіГ-29 було побудовано 2 тисячі бойових одиниць, а сучасних Eurofighter Typhoon, які можуть бути аналогом F-16, побудовано менше 600.

"Тому літак F-16 - це найоптимальніший варіант, який ми зможемо відносно швидко опанувати, він масовий, і в нас не буде проблем саме із забезпеченням даного типу повітряного судна. Адже під час великої інтенсивності ведення бойових дій - їх авіаційної компоненти - постійно необхідно буде ремкомплект до цих літаків та засоби авіаційного ураження для них", - сказав він.

За словами Ворошилова, найкращі винищувачі, які наявні в РФ, своєю бортовою радіолокаційною станцією можуть спостерігати повітряні цілі на дальність понад 200 км і виконувати атаки ракетою типу "повітря-повітря" на дальність 75 км. Через це українські військові наразі можуть побачити ворога тільки на дальність 75 км та атакувати на дальність майже вдвічі меншу.

Відтак, за його словами, коли Україна отримає F-16, то зможе здійснювати атаки, не входячи у зону дії винищувачів та наземних комплексів ППО ворога, адже зможе захоплювати повітряні цілі на дальності близько 300 км та виконувати атаки на дальність вдвічі більшу, ніж ворог.

"Найголовніше, що даний тип винищувачів багатоцільовий… Він має 11 точок підвіски та може одночасно на них розміщувати засоби авіаційного ураження класу "повітря-повітря" по повітряним цілям середньої дальності, малої дальності. Там одночасно можуть знаходитися засоби авіаційного ураження "повітря-РЛС", керовані авіаційні бомби "повітря-земля". Тобто даний тип винищувача може реагувати на будь-які зміни як в повітрі, так і на землі. Саме у цьому його багатозадачність і це найголовніше", - підкреслив пілот.

Відповідаючи на запитання про те, яка кількість літаків дозволить забезпечити перевагу над ворогом у небі, Karaya зазначив, що одна ескадрилья F-16 (12 літаків) дозволить українським військовим докорінно змінити ситуацію як в повітрі, так і на землі. Однак, він уточнив, що, враховуючи, що усі надані Україні літаки не зможуть одночасно перебувати у бойовій готовності, кількість переданих винищувачів для ефективної роботи повітряних сил має становити три ескадрильї таких літаків.

"Військові туди ніколи не приходять": The Guardian дізнався, де в Києві ховаються від мобілізації

субота, 4 травень 2024, 14:47

Триває мобілізація в Україні, і в Києві є "острівець виживання" - житловий комплекс у заможному районі Києва, який не відвідують військові. Ухилянтів легше зловити у більш бідних районах, розповів 36-річний ІТ-менеджер Олександр, який спеціально переїх...

США нададуть Україні авіабомби, що самостійно наводитимуться на глушники GPS

субота, 4 травень 2024, 14:33

Пентагон уклав контракт з компанією Scientific Applications and Research Associates (SARA) на суму 23,5 мільйона доларів, який передбачає придбання сенсорів для пошуку засобів радіоелектронної боротьби Home-on GPS та інтеграцію голівок самонаведення зб...