"Найважливіше тут": Командувач США розповів, коли українські пілоти на F-16 отримають перевагу в повітрі

Буде потрібен час, щоб мати можливість ефективно експлуатувати літак за наявності достатньої кількості персоналу та необхідної логістичної підтримки, передають Патріоти України.

Як пише Aviation Week, неминуче прибуття F-16 в Україну не стане "срібною кулею", а стане раннім етапом більш тривалого процесу впровадження в збройні сили країни західної тактики та техніки. Про це каже головний офіцер ВПС США і НАТО в Європі.

Генерал ВПС Джеймс Хекер, командувач ВПС США в Європі та керівник Повітряного командування НАТО, вважає, що українські пілоти не отримають переваги в повітрі в найближчі кілька тижнів.

"Я думаю, що найважливіше тут те, що це початок ознайомлення України із західним обладнанням, західною тактикою, західною доктриною і західним мисленням", - сказав Хекер.

Цей процес буде слідувати прикладу інших країн колишнього Східного блоку, які вступили в НАТО і взяли на озброєння західні літаки. Буде потрібен час, щоб мати можливість ефективно експлуатувати літак за наявності достатньої кількості персоналу та необхідної логістичної підтримки.

"Це не станеться відразу, але ви маєте почати це, і ми досить близькі до початку", - каже він.

Під час війни Україна значною мірою домоглася успіху в забезпеченні безпеки своїх літаків завдяки маневреності - наприклад, ніколи не злітаючи та не приземляючись з однієї й тієї ж бази. Українські ВПС зробили це зі своїм нинішнім парком МіГ-29 і Су-24, і тепер їм доведеться повторити це з F-16. Це буде непросто, оскільки не всі аеродроми по всій країні зможуть обслуговувати нові літаки, каже Хекер.

За словами Хекера, в оперативному плані Росія адаптувала свою тактику, більш швидко націлюючись і завдаючи ударів. Москва дедалі частіше використовує для цього балістичні ракети, надані Північною Кореєю, тому партнерам України необхідно забезпечити правильну оборону для захисту від них - поряд зі зростаючим поширенням ударних безпілотних авіаційних систем.

Хекер каже, що його більше турбувало майбутнє України "кілька місяців тому", оскільки запаси боєприпасів у країні були виснажені, а міжнародний політичний тиск уповільнив поповнення запасів. За його словами, відтоді ситуація значною мірою пом'якшилася, оскільки такі зусилля, як міжнародна контрактна група по Україні, надали більше систем, необхідних як для захисту, так і для нападу, каже він.

США розгорнули стратегічні бомбардувальники неподалік кордону України

понеділок, 22 липень 2024, 18:56

США перекинули на 57-ю авіабазу ВПС Румунії Міхая Коґельничану два міжконтинентальні стратегічні бомбардувальники B-52 Stratofortress. Про це повідомили у Військово-повітряних силах США в Європі, передають Патріоти України. На новому місці базування во...

Тиск триває: Ворогу критично важливо не допустити використання траси Покровськ - Костянтинівка Силами оборони України, - військовий експерт

понеділок, 22 липень 2024, 18:42

Співзасновник та виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці Дмитро Жмайло зазначив, що понад третину основних зусиль росіяни сконцентрували на Покровському напрямку. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти У...