Найважливіші командувачі армії Польщі подали у відставку через конфлікт з міністром оборони, - ЗМІ

Начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Раймунд Анджейчак і командувач військами оперативного призначення генерал Томаш Пйотровський подали у відставку через конфлікт з міністром оборони Маріушем Блащаком. Про це повідомили польські видання Rzeczpospolita та RMF FM, передають Патріоти України.

За даними видань, заяви про відставку двох командувачів Збройних сил Польщі вже були передані президенту Анджею Дуді. У ЗМІ цю ситуацію назвали «землетрусом у польському війську».

Видання Rzeczpospolita зазначає, що командувачі прийняли таке рішення через конфлікт з Маріушем Блащаком, який триває з травня цього року. Блащак публічно звинуватив Пйотровського у недбалості, коли російська ракета порушила повітряний простір Польщі та впала під Бидгощем.

У видання зауважили, що відтоді роль Оперативного командування була маргіналізована. Блащак уникав роботи з цією структурою і спрямовував завдання одразу до Головного командування збройних сил.

Оперативне командування, яке має відповідати за підтримку Прикордонної служби на кордоні з Білоруссю, не залучили до створення військової оперативної групи Підляшшя, яка посилювала кордон, коли у Білорусі перебували бойовики ПВК Вагнер.

Тоді Міноборони Польщі відправило на кордон з Білоруссю 10 тисяч військових. Це завдання було покладено на Головне командування збройних сил. Тепер Головне командування відповідало за евакуацію поляків з Ізраїлю, на який напало палестинське угрупування ХАМАС, хоча такі завдання має виконувати Оперативне командування.

Крім того, на рішення командувачів, за даними видання, також вплинуло використання армії у виборчій кампанії. Йдеться про ролик Права і справедливості, в якому кілька тижнів тому Блащак показав першу сторінку документа, який описував оборонну операцію країни.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...