Наказали підірвати безпеку рідної країни: Українець заявив, що його завербували білоруські прикордонники

Відомо вже щонайменше про шість заяв, що стосуються вербування українців білоруськими спецслужбами

Житель Ріпкинського району Чернігівської області заявив, що його завербували білоруські прикордонники для збору секретної інформації про охорону українського кордону. Про це 8 червня повідомило білоруське "Радіо Свобода" з посиланням на судові матеріали, передають Патріоти України.

Безробітний чоловік в серпні 2014 року перетнув кордон з Білоруссю поза пунктом пропуску, він прямував до батьків, які живуть в одному з сіл Гомельської області. Його затримали співробітники прикордонної охорони Білорусі.
За словами українця, вербування сталося у відділі прикордонної охорони. Він погодився на співпрацю, щоб уникнути штрафу за незаконний перетин кордону, депортації і подальшої заборони на в'їзд до Білорусі. Чоловік отримав завдання збирати інформацію про інженерні споруди, особовий склад, графіки чергувань, озброєння, військову техніку підрозділу "Задеріївка" Чернігівського прикордонного загону.
Служба безпеки України кваліфікувала подію як державну зраду. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років. Але від покарання громадянин був звільнений, так як добровільно повідомив про вербування.
З відповідною заявою українець звернувся в спецслужбу після того, як зібрав секретну інформацію, але відмовився її передавати білоруським прикордонникам. Нібито за цю відмову влітку 2016 року його депортували з Білорусі.
Відомо щонайменше про шість заяв, що стосуються вербування українців білоруськими спецслужбами, зазначать журналісти. У січні 2020 року в Україні вперше почали кримінальне провадження стосовно співробітника оперативно-розшукового відділу Пінського прикордонного загону Державного прикордонного комітету Білорусі, який, ймовірно, схиляв українців до співпраці. СБУ офіційно не повідомляє про такі випадки. У 2018 році повідомлення про спробу КДБ Білорусі завербувати громадянина України через кілька годин було видалено з сайту української спецслужби.

Ролики в ТікТок і не тільки: Москва проводить інформаційну операцію проти України під назвою "Ухилянт" - ГУР Міноборони

вівторок, 16 квітень 2024, 13:16

Кремль проводить у соцмережах цілеспрямовану пропагандистську кампанію, поширюючі ролики на яких нібито українські чоловіки відпочивають за кордоном. Мета цієї дезінформації – зірвати мобілізацію та збільшити напругу в суспільстві. Про це йдеться у зая...

Добровільно став поліцаєм в окупантів: Судитимуть жителя Харківщини, який затримував колишніх військових (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 11:59

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо 32-річного жителя міста Вовчанськ, який під час окупації добровільно пішов працювати у "поліцію" загарбників. Слідчі встановили, що чоловік став так званим "помічником оп...