Налаштовані оптимістично: У Туреччині розповіли, коли Росія "здасться" щодо експорту українського зерна

Туреччина очікує рішення щодо експорту зерна з України морським шляхом вже "найближчими днями". Втім, аби розпочати операцію після досягнення домовленості, знадобиться близько 5 тижнів. Про це повідомив речник президента Туреччини Ібрагім Калін, передають Патріоти України із посиланням на Anаdolu.

Він наголосив: наразі продовжуються консультації з координації:

  • відправлення та прибуття кораблів, які перевозитимуть вантаж;
  • механізму, який буде створено між Туреччиною, Україною, Росією та ООН.

"Можу сказати, що наразі загалом позитивна атмосфера. Найближчими днями очікуємо деяких конкретних рішень з цього питання", – охарактеризував переговори Калін.

Він також зауважив, що "є законні очікування безпеки" щодо того, що російські кораблі не заходитимуть до розблокованих портів України. А також розповів про позиції сторін з цього питання:

  • Україна вважає, що створення такого механізму та постачання її зернової продукції на міжнародний ринок будуть на користь країни;
  • Росія ж не ставиться до цього негативно.

"Втім, навіть якщо ми домовимося про основні питання, то, напевно, знадобиться ще 3-5 тижнів, щоб розпочати операцію. Адже потрібен час на розмінування, підготовку коридору, виїзд кораблів", – наголосив спікер турецького президента.

Зі свого боку, глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо спрогнозував, що продовження блокування Росією експорту українського зерна може спровокувати нові війни в Африці. Які призведуть до поширення терористичних організацій та переворотів.

Він наголосив: наразі в українських портах російськими військовими кораблями заблоковано 30 мільйонів тонн зерна, повідомляє The Business Tribune. Тому вкрай важливо, щоб президент РФ Володимир Путін "якнайшвидше уклав [з Україною] мирну угоду, яка включала б [серед іншого] домовленості щодо зерна та припинення вогню".

"Світова хлібна війна вже почалася. І ми маємо її зупинити. Ми ризикуємо політичною нестабільністю в Африці – поширенням терористичних організацій, переворотами, спалахуванням нових воєн", – сказав Ді Майо.

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...

Росія анонсувала удари по двох лікарнях Києва: людей терміново евакуюють

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:04

Місто терміново розпочинає евакуацію двох лікарень, одна з яких дитяча, розташованих на вулиці Богатирській. Про це повідомляє КМВА . "Оскільки в інтернет-медіа масово поширюється відео, де фактично анонсований удар ворога по цих медичних закладах. ...