"Нам десятиліттями говорили, що їм не потрібен новий Кіпр у Європі": Президент Сербії висловив претензії щодо надання Україні статусу кандидата в ЄС

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що багато країн ЄС «ведуть пряму війну проти Росії», а рішення Євросоюзу надати Україні статус кандидата на вступ до блоку вважає політичним. Про це повідомляє видання Kurir, передають Патріоти України.

За словами Вучича, питання Західних Балкан не було надто великою темою на цьогорічному саміті: прориву у розблокуванні процесу вступу країн досягнути не вдалося. Згадуючи про рішення щодо України, він заявив, що «політика завжди була домінантною і вирішальною».

«Як у захисника диявола у мене було одне питання, яке я не порушуватиму публічно. Питання, на яке дуже складно відповісти, коли йдеться про Молдову та Україну, особливо Україну. Нам десятиліттями говорили, що їм не потрібен новий Кіпр у Європі. А тепер ви бачите, що вони можуть отримати три Кіпри, чотири Кіпри», — заявив президент Сербії.

Він переповів слова прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, що Сербія та Чорногорія «значно більш готові бути частиною ЄС з точки зору економіки», але, на думку Вучича, це мало кого «хвилює».

Лідери ЄС на саміті 23 червня підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові. Президент Володимир Зеленський заявив, що це історичний момент у відносинах України і ЄС.

Після повномасштабного вторгнення Росії Сербія запровадила санкції проти Білорусі, яка причетна до нього, але не проти Москви. Також Белград домовився про постачання газу з РФ терміном на три роки. Водночас Вучич пообіцяв відбудувати міста України, зруйновані під час російського вторгнення, та заявив про бажання посилити співпрацю після війни.

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...