Намагалась покарати за найменший спротив: У Дудчанах на Херсонщині окупаційна "староста" була однією із найжорстокіших

У Дудчанах Херсонської області окупаційна "староста" нацьковувала на людей російських силовиків за її несприйняття жителями села і найменший спротив. Про це в ефірі Еспресо розповіла староста звільненого села Дудчани Херсонської області Алла Торчанська, передають Патріоти України.

"У нашому селі "староста" окупаційної влади, яка посіла моє місце, була однією із найжорсткіших. Вона хотіла, щоб її сприймали в селі. Цього не було. Люди, які говорили про це, і ті, які казали щось проти або сперечались, - одразу на наступний день до них приїздила ФСБ або росгвардія. Не важливо, хто це був – молоді люди, жінки, родини з дітьми чи літні люди" - зазначила Торчанська.

За її словами, ветерани війни з РФ чи військові та їх родичі, які були в селі - одразу були під прицілом. "Вона видала всіх людей. У нас є такий випадок, коли до двох літніх людей приїхала росгвардія після її наводки за те, що їх син зараз захищає Україну. Після цих розмов серце тата не витримало, і він помер. Так, у нього були певні хвороби, але з ними він жив", - додала староста.

Також вона розповіла історію про ветерана війни з Росією. "Я йому з самого початку говорила, що треба виїжджати, бо достатньо було тих, хто здавав, а він залишався зі своїми батьками. Ми приховували його перебування як могли. Після мого від’їзду вона на нього нацькувала росгвардію. Він нещодавно давав свідчення в СБУ про те, що його забирали, били, катували, тримали на підвалі. Його вивозили в ліс, імітуючи розстріл. Він їм казав: "Стріляйте, яка вам різниця?" А вони казали, що це буде м’яка для нього смерть і що будуть щось відрізати чи надрізати на тілі. Його відпустили. Ця "староста" вдруге на нього навела, тепер вона говорила, що він навідник, і його вдруге забрали", - зазначила Торчанська.

Староста заявила, що такі історії дуже часті. "В нас є чоловік, який зник, і ми до сьогодні не знаємо, де він перебуває. Він сказав одному колаборанту фразу: "Що ти будеш робити, коли прийдуть наші, куди тікатимеш?". І за це його забрали. Навели на нього ФСБ – і людина зникла. У нас не дозволяли людям збирати дрова, просто ходити збирати сушняк, сухостій. Тому, що ця новопризначена "староста" збиралась торгувати дровами і вугіллям, яке б, певно мало б, бути завезене з РФ. Хотіла ці гроші присвоїти собі – це мав бути її бізнес і тому вона не дозволяла людям нічого зібрати. Ця людина зараз в Криму", - підсумувала вона.

Джерело: Еспресо.ТV

АЕС стануть безпечнішими: Британія будує перший в Європі завод з виробництва ядерного палива нового покоління

п’ятниця, 10 травень 2024, 8:22

Британія інвестує понад 250 млн дол у будівництво першого в Європі заводу з виробництва високопробного низькозбагаченого урану (HALEU). Про це пише Reuters. Зазначається, що новий тип палива буде необхідний для живлення наступного покоління ядерних ене...

У ворога підвищена утилізація артилерії та автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 10 травня

п’ятниця, 10 травень 2024, 7:58

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 10.05.24 орієнтовно склали: