Напад Росії не відбудеться найближчими днями, але втрачати пильність не можна, - генерал-лейтенант ЗСУ (відео)

Незважаючи на заяви Москви про відведення своїх військ, українська армія продовжує готуватися відбивати наступ із боку Росії. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив генерал-лейтенант, екс-заступник голови Генштабу Збройних сил України Ігор РОМАНЕНКО. Він також розповів, як пересічним українцям готуватися до можливої агресії та що робити під час мобілізації, передають Патріоти України.

— Наразі залишається небезпека вторгнення Росії - наскільки вона серйозна? Чи може напад статися завтра-післязавтра?

— Не думаю, що це відбудеться найближчими днями з різних причин, і більше з воєнно-політичних причин, ніж суто військових.

Знаємо, що угруповання таке вже майже сформоване, і є лише російські повідомлення щодо того, що окремі підрозділи Західного й Південного округів починають повертатися до місць постійної дислокації. Але вірити Російській Федерації та її лідерам собі ж на шкоду. Тому треба за цим процесом спостерігати, чим займається наша розвідка та розвідка наших союзників.

Але ми цей час не втрачаємо, тому що практично по всій території України проходить командно-штабне навчання "Заметіль-2022". На цих навчання вирішуються два наявних питання: перше — це підготовка до проведення оборонних операцій на відповідних напрямах; друге — освоєння нової техніки, яку ми за останній час отримали.

— Як діяти цивільним, щоби не створювати зайву метушню? Щоб і армії нашій не заважати відбивати наступ і водночас ефективно діяти?

— Я думаю, що до цього потрібно підходити комплексно. Потрібно зібрати членів своєї родини та визначити, хто, де і як буде діяти в різних ситуаціях. І це стосується й поточного часу, і в ситуації, яка може бути й гіршою, тобто якщо все ж напад відбудеться. Зробити запаси їжі, води, пального для авто, якщо воно є, скласти документи і гроші.

Та після обговорення треба займатися і своєю роботою, а ті, хто має можливість, можуть брати участь у можливій обороні нашої держави. Ви знаєте, що такі можливості надані згідно закону "Про національний спротив". Це можна вирішувати в територіальній обороні чи безпосередньо стати військовим або резервістом територіальної оборони. Або ж стати учасником добровільних формувань, у які можна вступити навіть чоловікам та жінкам після 60 років, якщо ти маєш досвід і бажання бути корисним в обороні своєї держави.

Тобто можливості є, потрібно з холодним розумом підійти до цього, зробити оцінку та діяти. І плани доведеться щодня корегувати. На жаль, така ситуація, але якщо це робити з розумом і виважено, то можна просуватися вперед і забезпечити безпеку своєї родини. А це означає забезпечити безпеку нашої держави загалом.

— Жителям великих прикордонних міст, у разі початку наступу, що потрібно із собою взяти до збірного пункту?

— Це залежить від того, який статус ви маєте. Якщо почнуться бойові дії й будуть введені відповідні положення, то частина наших громадян буде мобілізована. Вони будуть призвані у військкомат, зараз це називається центром комплектування, з відповідними документами. Можливо хтось уже оформився в резервісти, йому потрібно зв’язуватися зі керівництвом територіальної оборони.

Ті, хто в добровольчих формуваннях, мають із місцевою владою вирішувати, де і яким чином отримувати обмундирування, зброю, оформлювати відповідні документи. І діяти фактично в межах тієї територіальної структури, де проживає ця людина.

— Наскільки покращилася організація при мобілізації з 2014 року? Бо якщо довго чекати мобілізації, то можна дочекатися вже не наших військ?

— Тут я з вами погоджуюся, але для цього є діючі сформовані війська, які пройшли відповідну підготовку, які будуть реагувати і вести бойові дії для того, щоб інші громадяни мали можливість мобілізуватися чи оформитися в ті структури, які я називав.

Джерело: Апостроф

"Чисткам" бути? Розвідка Великобританії дізналася про допит у Росії ще одного заступника Шойгу

середа, 1 травень 2024, 15:30

За даними британської розвідки, російська ФСБ допитала першого заступника міністра оборони РФ Руслана Цалікова у справі про корупцію в міністерстві, передають Патріоти України. Деталі: Як зазначено, до розслідування справи заступника міністра оборони Р...

Третій номер в ієрархії Міноборони РФ: ФСБ допитала ще одного заступника Шойгу, - британська розвідка

середа, 1 травень 2024, 13:54

ФСБ допитала першого заступника міністра оборони Росії Руслана Цалікова у справі про корупцію в міністерстві - це фактично "третій номер" в ієрархії Міноборони РФ після Шойгу. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у мережі X (Twitter)...