NASAMS вже на озброєнні братньої країни: Литовська армія збиватиме "соколів Путіна" норвезькими ЗРК

Пускові установки ЗРК NASAMS ЗС Литви

Литовські NASAMS, котрі експортували з ще в червні 2020 року, наразі офіційно передані на службу у батальйоні протиповітряної оборони. Про це повідомила пресслужба міністерства оборони Литви на офіційній сторінці у Twitter, зазначають Патріоти України.

Контракт на постачання норвезькою компанією Kongsberg зенітних ракетних комплексів NASAMS в інтересах міністерства оборони Литви було підписано 26 жовтня 2017 року.

Вперше про ці наміри придбати ЗРК стало відомо 20 жовтня 2016 року, коли була підписана технічна угода про ці наміри. Тоді вартість угоди оцінювали у 100 млн євро.

Підписана у 2017 році угода передбачала закупівлю на загальну суму у 110 млн євро. За ці кошти мало бути поставлено 2 батареї ЗРК NASAMS, а також системи забезпечення комплексу та навчання спеціалістів для обслуговування та управління цих ЗРК.

Угодою передбачено, що постачання обладнання і ракет буде завершене до 2020 року. Очікується, що до 2021 року буде завершено розгортання всіх двох батарей та навчання персоналу.

До складу батареї ЗРК NASAMS входять 3 взводи. В складі кожного зі взводів:

  • пускові установки
  • радіолокаційна трикоординатна станція «AN/TPQ-64»,
  • один ПУО.

В основі цього ЗРК – керована ракета «AIM-120A» яка має нормальну аеродинамічну схему з хрестоподібними рулями і крилом. «AIM-120A» має комбіновану систему наведення. На початковій ділянці польоту — командно-інерційне управління, на кінцевій ділянці польоту — активне радіолокаційне самонаведення.

Короткі технічні характеристики:

Дальність: від 2.5 до 40 км
Висота цілі: від 30 м до 16 км
Час реагування: 10 с
Час розгортання/згортання: 15/3 хв
Швидкість цілі: до 1000 м/с

Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц

четвер, 18 квітень 2024, 20:57

Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot від партнерів по Північноатлантичному альянсу і ще одну - від Німеччини. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Європейс...

"Візуально схожа на Mbombe 6×6": На відео з Сирським і Умєровим помітили невідому раніше бронемашину українського виробництва

четвер, 18 квітень 2024, 20:17

Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили нове озброєння та військову техніку вітчизняного виробництва. Про це у четвер, 18 квітня, повідомляє "Мілітарний", передають Патріоти України. . Зазнач...