"Наступ Сил оборони в Курській області довів...": Експерт оцінив перспективи передачі Україні далекобійної зброї

Наступ Сил оборони в Курській області довів, що російський диктатор Володимир Путін не готовий до ескалації, тому цілком ймовірно, що західні партнери України можуть переглянути заборону на далекобійні удари по Росії. Тривалий час вважалося, що Захід боїться застосування Путіним ядерної зброї, тому Україні заборонили використовувати далекобійні ракети для ударів углиб РФ, передають Патріоти України.

Таку думку висловив політичний експерт, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов в інтерв'ю OBOZ.UA. Втім просування ЗСУ на Курщині довело, що кремлівський диктатор не готовий до ескалації, зазначив він.

"Коли відбулися події на Курщині, Путін зібрав Радбез і мав три опції, щоб підняти ставки. Це оголошення загальної мобілізації, запровадження воєнного стану чи, наприклад, звернення по допомогу до країн ОДКБ. Зрозуміло, що він не звернувся до ОДКБ, бо цей випадок став би останнім днем існування цієї організації, бо навряд чи хтось відгукнувся б. Однак підняття ставок через загальну мобілізацію та запровадження воєнного стану цілком могло бути. Але і цього не сталося, тому що, очевидно, Путін не готовий до ескалації", – вважає експерт.

Ба більше, упевнений Леонов, до ескалації не готові і союзники Москви, такі як Іран, Китай, КНДР.

"Тому це може бути знаком для наших союзників, що будь-які кроки вже не призведуть до більш інтенсивних дій. Путін в Україні застосував усе, що він може, весь арсенал, крім ядерної зброї", – додав він.

Експерт зазначив, що згодом Захід все-таки може дати Україні дозвіл на удари своєю далекобійною зброєю вглиб російської території. Раніше у Вашингтоні заявили, що дозволяють використовувати американську зброю на території РФ, однак підтвердили, що не дають дозвіл на далекобійну зброю. Також у Німеччині заявили, що Україна може використовувати німецьку зброю на території РФ.

"Найімовірніше, це свідчить про те, що союзники були проінформовані, що їхня зброя може бути використовувана, зокрема, на території Росії. Зараз відбувається офіційне зізнання. Можливо, щось зміниться згодом, бо тривалий час вважалося, що всі бояться ескалації. І Путін погрожував, мовляв, застосує ядерну зброю", – зауважив він.

Якби США, Німеччина, Британія дозволили б удари вглиб РФ своєю далекобійною зброєю, Україна могла б більш ефективно вражати російські аеродроми та НПЗ.

"Україна могла б за один удар знищувати авіацію та підприємства нафтопереробного комплексу, завдавати значно серйозніших ударів по логістиці РФ, по її економіці та військовій спроможності. Поки що це скоріше емоційний прорив, це можливості, але вони не несуть тих переваг, які несли б, якби було дозволено бити всім озброєнням, яке є в Україні", – сказав експерт.

В ISW оцінили, як довго Росія зможе утримувати ініціативу на сході України

неділя, 18 серпень 2024, 18:33

Війська Російської Федерації не зможуть нескінченно довго утримувати наступальну ініціативу на всій території східної України, передають Патріоти України з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW). У звіті констатували, що на сьогоднішній ден...

Мінус один: У Курській області українські десантники затрофеїли новітній танк росіян Т-90М (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 18:20

Українські десантники під час операції у Курській області затрофеїли новітній російський танк Т-90М "Прорив". Росіяни покинули його без бою, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади. Я...