Наступ військ Росії та її сателіта у Сирії призвів до нової хвилі у сотні тисяч біженців

Ідбіл перетворюється на безлюдну пустелю

Наступ військ Асада-Путіна змусив протягом 12 по 25 грудня понад 235 тисяч цивільних мешканців втікати з сирійської провінції Ідліб. Провінція Ідліб на північному заході Сирії залишається останнім великим регіоном, який утримують сили, опозиційні режиму Башара Асада, зазначають Патріоти України.

Сирійські урядові війська за підтримки російських військових ведуть обстріли Ідлібу з кінця листопада.

Агенція Reuters цитує одного з біженців, сирійця Абу аль-Маджида Нассера, який втік з сім'єю з Тель-Манаса після артобстрілів міста. Він заявив кореспонденту агентства, що російський президент Путін "хоче вбити всіх сирійців, які перебувають в опозиції режиму".

У четвер президент США Дональд Трамп закликав Росію, Сирію та Іран припинити насильство в Ідлібі.

"Росія, Сирія та Іран вбивають або ж готуються вбити тисячі безвинних жителів провінції Ідліб. Не робіть цього! Туреччина докладає великих зусиль для того, щоб зупинити цю бійню", - написав Трамп в Twitter.

Москва і Дамаск відкидає звинувачення в обстрілі цивільного населення і стверджують, що вони борються з екстремістами.

Управління з координації гуманітарних питань ООН (OCHA) підтверджує, що активізація військових дій на землі та ударів з повітря в середині грудня призвела до масової втечі цивільного населення з цього району.

Десятки тисяч сімей, багато з яких за час громадянської війни вже не раз змінювали місце проживання, на легкових машинах і вантажівках рушили на північ.

У звіті OCHA вказується, що наступ урядових сил призвів до того, що місто Маарат-аль-Нуман і найближчі до нього території на півдні Ідлібу практично спорожніли.

Більшість переміщених осіб вирушило в міста і табори біженців в північній частині Ідлібу і сусідній провінції Алеппо.

Багато хто з біженців гостро потребують гуманітарної допомоги, їм потрібне житло, продукти, медикаменти, а також інша допомога у зв'язку з настанням зими, зазначає ООН.

Втеча біженців ускладнюється відсутністю автомобільного палива і тим, що деякі водії відмовляються їхати, побоюючись обстрілів.

Тисячі сімей також бояться переїзду, остерігаючись ударів з повітря та обстрілів в дорозі, йдеться в документах ООН.

У серпні наступ на Ідліб призупинили після того, як за посередництва Росії, яка надає підтримку уряду Асада, і Туреччини, що допомагає сирійській опозиції, встановили перемир'я.

Однак бойові дії з того часу періодично поновлювалися, оскільки президент Асад, якому Росія допомогла досягти перелому в ході 8 річної громадянської війни, хоче остаточно перемогти повстанців і джихадистів.

У вересні Управління Верховного комісара ООН з прав людини (OHCHR) підтвердило загибель більш ніж тисячі мирних жителів на північному заході Сирії в результаті квітневих бойових дій між силами опозиції і уряду.

Джерело: ВВС

Щось готується? ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки

неділя, 28 квітень 2024, 12:28

Протягом останніх місяців ПВК "Вагнер" скуповує радянські важкі військово-транспортні літаки Іл-76, які десятки років перебували на зберіганні в Ташкенті, та переганяє їх до Центральноафриканської Республіки. Про це повідомляє Sota, передають Патріоти ...

Почалася істерика: Росія погрожує ексглаві МЗС Литви за пост про Керченський міст

неділя, 28 квітень 2024, 12:25

Перший заступник постійного представника Росії в ООН Дмитро Полянський у неділю, 28 квітня, відреагував на пост колишнього міністра закордонних справ Литви, нині посла країни в Швеції Лінаса Лінкявічюса щодо Керченського (Кримського) мосту, заявивши, щ...