НАТО не квапиться зробити крок назустріч Україні: Американський дипломат назвав причину і розповів, чого чекати далі

НАТО не квапиться виконувати свою обіцянку про надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства в Альянсі, оскільки побоюється спровокувати президента Росії Володимира Путіна. Про це заявив американський дипломат Александр Вершбоу під час Київського безпекового форуму 15 травня, який транслювався на телеканалі "Україна 24", передають Патріоти України.

"Члени НАТО постійно повторюють обіцянку, яку дали у 2008-му стосовно того, що Україна і Грузія стануть членами НАТО в майбутньому, але вони не мають особливого бажання рухатися вперед, побоюючись спровокувати нову агресію з боку Росії. На жаль, існують певні неточні тлумачення того, що тоді сталося. Я дотримуюсь думки, що саме вагання НАТО і брак єдності додали Росії сміливості в її діях. Але є й ті, хто вважає, що невдало сформульоване рішення саміту, а саме - однозначна обіцянка членства, спровокувало Росію, і ми повинні бути обережнішими сьогодні", - сказав Вершбоу.

За його словами, проблема в тому, що невпевненість Альянсу сьогодні "дає Росії помилкове відчуття того, що вона має право постійного вето на євроатлантичне майбутнє України та Грузії, просто шляхом окупації частини їхньої території".

"Це, звичайно, не стимулює пошук політичного вирішення і дає можливість Путіну вважати, що час на його боці. Ми маємо якимось чином вплинути на його розрахунки", - підкреслив дипломат.

Як зазначив Вершбоу, нинішнє керівництво США готове підтримати Україну в тому, щоб зрушити з мертвої точки у процесі інтеграції до НАТО. Певним каталізатором для НАТО в цьому плані може слугувати включення цього питання до ініціативи Альянсу 2030 і перегляд політики Альянсу за результатами червневого саміту.

"Обидві сторони мають виконати неабияку домашню роботу. Ми часто говоримо, що Україна і Грузія мають виконати в плані оперативної сумісності, стандартів НАТО, оборонних реформ, а також внутрішніх реформ, які не менш важливі, ніж військові. Але й НАТО має виконати домашню роботу – визначити, як країни, частина території яких окупована, можуть бути захищені гарантіями за 5-ю статтею договору НАТО. В межах стратегії-2030 Альянс має визначити, як інтегрувати оборону України й Грузії до системи оборони НАТО, які сили та засоби потрібні для цього, які політичні заходи можуть знадобитися у відповідь на реакцію Росії", - сказав він.

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...