"Нація налаштована рішуче": Ердоган пригрозив Греції через острови в Егейському морі

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Туреччина не відмовлятиметься від своїх прав в Егейському морі, зокрема щодо озброєння островів. Таку заяву президент країни зробив у Twitter, передають Патріоти України.

"Туреччина не відмовиться від своїх прав у Егейському морі і не відмовлятиметься від використання своїх повноважень, які були надані міжнародними угодами про озброєння островів, коли це буде потрібно", — написав турецький лідер.

Напередодні в останній день військових навчань Ефес-2022, які проходили на турецькому узбережжі Егейського моря, Ердоган попередив владу Греції, що потрібна демілітаризація островів. Він уточнив, що "не жартує" і що таке попередження слід серйозно розглянути політичному керівництву.

У Туреччині вважають, що Греція посилює свою військову присутність на островах, порушуючи тим самим міжнародні договори, які гарантують їхню демілітаризацію.

За словами Ердогана, на острови в Егейському морі поширюється невоєнний статус. "Я не жартую, я говорю серйозно. Ця нація налаштована рішуче. Ми попереджаємо Грецію забути про свої мрії, заяви та дії, про які доведеться згодом жалкувати, як це вже було 100 років тому", — заявив глава турецької держави. Уточнимо, що сто років тому Туреччина завдала воєнної поразки Греції у трирічній війні.

Територіальні суперечки Греції та Туреччини

Греція, як і Туреччина, перебувають у НАТО. Разом з тим вони мають цілу низку територіальних суперечок — починаючи з Північного Кіпру і закінчуючи розвідкою корисних копалин у східному Середземномор'ї, і належністю островів у Егейському морі.

Країни тричі були на межі воєнного конфлікту у другій половині минулого століття. Востаннє ескалація у взаєминах відбулася 1996-го через суперечки про належність безлюдного острівця у східній частині Егейського моря. Віднедавна Анкара ставить під сумнів суверенітет Греції щодо великих населених островів: Родос, Кос і Лесбос відповідають опису "мілітаризованих" островів.

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...

"Аборигени з'їли дядька": У Папуа-Новій Гвінеї обурені словами президента США Байдена

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:30

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих ...