Націлені на флот РФ: ГУР має десятки морських дронів на секретній військовій базі

Розвідники ГУР Міноборони мають секретну базу, на якій тримають зграю морських дронів, готових до атаки по кораблях ЧФ РФ. Деякі з цих безекіпажних пристроїв ще допрацьовуються, деякі - здатні вдарити по росіянах у будь-який момент. Серед їхніх трофеїв - розвідувальне військове судно 4 класу. Про особливості проведенні спецоперацій по флоту РФ у Чорному морі ідеться у репортажі проєкту "Донбасс Реалии" для "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

Журналісти проєкту поспілкувались з розвідником, який має позивний "13-ий" — імені і обличчя бійця не показали. Військовий показав моделі, які вже пройшли випробування у реальних бойових умовах і довели "своє право на існування на 100%". З його слів, є й інші моделі, але він їх "не афішуватиме".

Для того, щоб уразити російську ціль у Чорному морі, ретельно продумують усі аспекти спецоперації, розповів військовий. Потрібно враховувати, що до цілі доводиться долати велику дистанцію. Це враховують у тактиці нападу — крім основної цілі, є ще дві-три запасних.

Тривалість кожної операції від однієї до трьох діб. Весь цей час "особовий склад знаходиться без сну", зауважив військовий.

Одна з цілей, знищених морськими дронами ГУР — це розвідувальний корабель 4 класу "Иван Хурс" (підірвали у травні 2023 року). Щоб знищити морське судно подібного масштабу, бійці використали "100 бортів". "Тринадцятий" наголосив, що така кількість пристроїв для атаки — виправдана. На його думку, "це ефективно і буде окупатись".

"Це все дуже великі витрати для держави-агресора, коли ми навіть не топимо, а просто уражаємо. Після цього корабель стає на 2-3 місяці на ремонт — це великі витрати для РФ".

Боєць ГУР перелічив, яких збитків завдають Сили оборони росіянам завдяки морським дронам. По-перше, ворог втратив можливість вільно рухатись Чорним морем. По-друге, росіяни суттєво посилили заходи безпеки. По-третє, збільшилось навантаження на особовий склад, який має стежити за загрозами з моря. По-четверте, РФ витрачає гроші на "дообладнання кораблів додатковими вогневими засобами".

На відео, підготовленому журналістами, можна побачити зображення, зняті "очима" морського дрона за мить до влучання по російському кораблю. Також є кадри, на яких видно спроби росіян влучити по верткому морському судну. Журналісти зафіксували шеренгу безекіпажних морських апаратів ГУР, готових до виходу. Можна нарахувати близько десяти таких апаратів.

Тільки одна причина: Сікорський розповів, коли Польща буде збивати російські ракети над Україною

неділя, 8 вересень 2024, 6:59

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща має законне право збивати російські ракети, якщо вони становлять загрозу для українських атомних електростанцій. Про це він повідомив у інтерв'ю ВВС, передають Патріоти України. Від...

"Ми не можемо поводитись як росіяни, але...": Україна обмежує привілеї російських військовополонених - Лубінець

неділя, 8 вересень 2024, 6:41

У полонених російських окупантів більше немає права здійснювати телефонні дзвінки з України. Про це в ефірі телемарафону повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передають Патріоти України. . Він наголосив, що наразі в Укр...