Науковці озвучили три сценарії підтоплення через підрив Каховської ГЕС - один з них катастрофічний

Фахівці ННЦ розглянули та змоделювали три сценарії затоплення навколишньої території при руйнуванні дамби Каховської ГЕС: катастрофічний, реалістичний і ймовірний, передають Патріоти України.

Дослідження підготовано фахівцями ННЦ «Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку» КПІ ім. Ігоря Сікорського станом на 30.10.2022 року.

Один із сценаріїв - катастрофічний. За ним можлива максимальна зона затоплення в результаті одномоментного повного знищення дамби Каховської ГЕС.

"В реальних умовах здійснення такого сценарію вкрай малоймовірне (вірогідність виникнення менше 4 %), і його реалізації будуть заважати чинники формування морфометричної структури басейну гирла Дніпра та максимально можливий об’єм води із Каховського водосховища (води з водосховища не вистачить покрити таку велику площу)", - йдеться у повідомленні.

Ще один варіант більш реалістичний. Фахівці спрогнозували, що зона потенційного максимального затоплення охоплює найбільші за площею території, які може бути затоплено вже не виключно теоретично при реалізації катастрофічного сценарію із повним знищенням дамби ГЕС.

Відрізняється від попереднього (катастрофічного) врахуванням максимально можливого об’єму води з Каховського водосховища, який може затопити території. Швидше за все, такий сценарій теж не буде реалізовано в більшості випадків прориву дамби (вірогідність виникнення 15 %), але при такому сценарії зазначені максимальні реалістичні масштаби затоплення території", - зазначають фахівці.

Третій імовірний сценарій охоплює ділянки із найбільш вірогідними зонами затоплення території (вірогідність виникнення 80 %) при прориві дамби. Сценарій відрізняється від попередніх (катастрофічного та реалістичного) тим, що передбачає не повну одночасну руйнацію всієї дамби, а сильне руйнування тільки її частини.

"30-60 % від повної конструкції, що призведе до значно меншої руйнівної хвилі (до 3,5 м), меншого витоку води у одиницю часу (від третини до половини від зазначеного об’єму у аналізі Dämningsverket AB), що дозволить низці факторів значно стримати можливе просування води по території і зменшить максимальну площу, яка може бути затоплена при прориві", - вказано у дослідженні.

Імовірний сценарій затоплення прилеглих до ГЕС територій / ©

Імовірний сценарій затоплення прилеглих до ГЕС територій

У звіті йдеться, що охоплення затопленої території при імовірному сценарії наступить за 3-5 днів, в залежності від пори року.

Загальна площа, яка може бути потенційно вкрита водою разом з руслом і гирлом Дніпра сягає 1126 км2.

"Також під водою можуть опинитися н.п. Олешки та Гола Пристань. Частково може затопити Олександрівку, Широку Балку, Софіївку, Виноградне та інші зазначені на карті населені пункти. Рівень води, який може затопити ці населені пункти може коливатися, і в залежності від ступеню руйнування дамби може становити від декількох десятків сантиметрів до 1,5 м і більше", - вказано у звіті.

Додамо, що за 5-7 днів після прориву дамби рівень води на затоплених територіях має почати стрімко спадати і, в залежності від сезону року, має повернутися до попередньої норми за 1-2 тижні. У квітні - вересні це може скласти 1 тиждень (за умови сухої погоди), у жовтні – березні – 2 тижні і більше. Окремо вода лишиться ще на 1-2 місяці в локальних пониженнях, площа яких не становить більше декількох квадратних кілометрів.

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...