Навіщо Зеленському аудит Конча-Заспи і Пуща-Водиці і кого можуть виселити, - журналістське розслідування

Президент Володимир Зеленський ініціював аудит в елітних селищах Конча-Заспа і Пуща-Водиця для перевірки зайнятості державних дач колишніми і діючими чиновниками. Наразі в Конча-Заспі живе близько 200 орендарів, а в Пущі-Водиці – до 50, повідомляють Патріоти України.

Аудитори проводитимуть перевірку до 28 травня. Виселення ексчиновників, які орендують дачі ще з часів правління Леоніда Кучми і Віктора Януковича, відбуватиметься з формальних приводів: борги за оренду і комунальні послуги, незаконну перебудову будівель і самозахоплення територій.

За даними видання, таку “схему” вже випробували на кількох VIP-жителях. У квітні будинок у Конча-Заспі звільнив скандальний суддя Конституційного суду Олександр Тупицький. При цьому договір з ним розірвали ще восени минулого року через те, що він п’ять місяців не платив за оренду і шість місяців – за комуналку.

У комплексі відпочинку “Конча-Заспа” повідомили, скільки колишніх і діючих чиновників проживає там станом на 18 травня 2021 року.

У списку є десятки відомих прізвищ. Наприклад, Демченко Р.М. – це перший заступник секретаря РНБО і ексзаступник міністра закордонних справ Руслан Демченко. Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація, що він міг брати участь у підготовці “харківських угод” 2010 року, згідно з якими Україна продовжила термін перебування російського флоту в Криму. У МЗС цю інформацію спростували.

Також серед жителів елітного комплексу – колишні нардепи від “Партії регіонів” Фесенко і Близнюк; експрем’єр-міністр України часів Кучми Пустовойтенко; п’ятий секретар РНБО і 18-й міністр економіки Кінах; колишній перший віце-прем’єр Звягільський; ексмер Києва Омельченко; ексміністр культури Білозір та інші.

У списку є прізвище і самого експрезидента Кучми.

У Конча-Заспі живуть не тільки колишні політики, а й судді. Зокрема, колишні члени Конституційного суду Олександр Пасенюк, Людмила Чубар та Віктор Скомороха.

Після 2014 року на території Конча-Заспи розмістилися кілька товариств з обмеженою відповідальністю: ІЦД Кідсвуд (дитячий центр), Компас (уповноважена особа — Юрій Гайсинський), Донецький інститут води і маріупольський спецмонтаж.

Видання пише, що багато людей з оточення Януковича понабирали дачі в оренду на 49 років за “дуже смішні гроші”. У комплексі відпочинку “Пуща-Водиця” також надали список 50 орендарів, які там проживають на поточний момент. У цьому комплексі оселився і сам Зеленський, хоча обіцяв його “віддати дітям”. Відомо, що до 2014 року в тій дачі, яку орендував президент, жив Віктор Ющенко.

В особняку є 15-метровий басейн, ліфт на три поверхи, домашній кінотеатр, більярд, СПА-комплекс з джакузі та солярієм, винний льох.

Перша леді Олена Зеленська розповідала, що вони зробили ремонт на цій дачі: “збили золото, пофарбували в сірий колір” стіни і зняли масивні люстри. У вересні журналісти дізналися, що генпрокурору Ірині Венедиктовій дозволили користуватися президентською дачею в Пущі-Водиці. Її оренда коштує 115 тис.грн на місяць, але генпрокурору обходилася б у 63 тис. грн. У жовтні Венедиктова перехала на іншу державну дачу в Конча-Заспі.

Джерело: Ліга.net

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...