"Навіть якщо Коломойському вдасться зруйнувати все в Україні, суд США зупинити не можна", - Гонтарева

За професійну роботу в фінансовому секторі країни Валерії Гонтаревій довелося заплатити серйозну ціну — постійний моральний тиск, погрози і реальні акти агресії.

Колишня голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю розповіла про результати розслідування підпалу її будинку, про суд Суркісів проти Порошенка, чи згортаються реформи в Україні та про свої проєкти. Патріоти України пропонують вашій увазі текстовий запис цієї бесіди.

— Що на сьогодні відомо про розслідування інциденту з вами в Лондоні і справ про підпал вашого майна в Україні?

— В інциденті з машиною, який трапився в Лондоні, поліція не знайшла нічого підозрілого. Вони спочатку думали, що це звичайний інцидент, і ініціювали розслідування тільки тому, що, поки перебувала в шпиталі, підірвали машину сина, потім люди в чорних масках зламали двері в квартиру, в якій вже 20 років ніхто не жив і шукати там було нічого. Але це був такий показовий виступ. І через тиждень спалили мій будинок. Після цього британська поліція набагато пильніше розслідувала епізод, коли мене збили, але станом на сьогодні нічого підозрілого не виявлено. У поліції вважають, що це ДТП, і ми не спекулюватимемо на цьому.

— Як триває розслідування справ про підпал вашого майна в Україні?

— У справі в Україні нічого не відбувається. Звісно, ми одразу ж написали всі заяви і справу порушили. В обох випадках це був очевидний умисний підпал. На всіх камерах видно, як мій будинок спалили за 28 секунд. Закинули два величезні рюкзаки із запальною сумішшю і військовий фаєр. Коли через 20 хвилин приїхали пожежники, вони не могли 300-метровий будинок навіть за 3 години загасити, таку кількість запальної суміші було використано. Машину спалили так само, і ми звернулися, щоб дві ці справи об'єднали в одну. Ось їх об'єднали, а далі нічого не відбувається. Єдине нове — це витік інформації на сайті «Трубу прорвало» — розмови [ексголови Державного бюро розслідувань Романа] Труби, про те, що треба «кошмарити» Гонтареву, і що він отримав таке завдання з АП. Тобто це Адміністрація президента дала завдання тиснути на мене психологічно, а вже наступної ночі машину підривають, потім у квартиру вламуються і спалюють будинок. Є про що подумати.

— У вас вже давно не було публічних перепалок із Коломойським, він перестав вас коментувати. Як гадаєте, чому?

— Мені здається, йому юристи порадили припинити це робити. Адже він не тільки з мого приводу виступав. Раніше у нього була ода Гонтаревій, і будь-яке інтерв'ю починалося і закінчувалося Гонтаревою. Я не думаю, що він мене так розлюбив, я вважаю, що це пов’язано більше з його судовими процесами.

— До речі, на ваш погляд, Коломойський може зараз застосовувати ті важелі, які він має в Україні, щоб розбити кримінальну справу проти нього в США?

— Звісно, не може. У США абсолютно незалежна правоохоронна система. Тому, використовуючи локальні українські суди, він може робити те, що ви бачите він і робить. Ви подивіться, що відбувається, і скільки судів проти Національного банку України, Міністерства фінансів, Приватбанку. Минулого тижня у мене була презентація, де я запитувала, чи можна зробити реформи безповоротними. Насправді все можна повернути, навіть ріки назад повертають. У нашій країні так точно. Але американське правосуддя тут абсолютно ні до чого. Навіть якщо Коломойському вдасться зруйнувати все в Україні, американський суд зупинити не можна.

— Чи має бути реакція української влади на цю справу в США? Бо держава Україна заявила, що своїх громадян не видає.

— Я ж не за те, щоб когось кудись видавали. Я вам тільки можу розповісти, що після націоналізації Привату, коли було виявлено величезну фінансову діру, тонни документів передали в усі правоохоронні органи, зокрема НАБУ. Тому, коли я через 3,5 роки чую, що [голова НАБУ Артем] Ситник каже, а ось завтра ми щось зробимо, мені хочеться запитати: а де ж ви 3,5 роки панове, були? Ну нехай він хоч зараз щось зробить. Ба більше, ви бачите, що весь світ вже виставляє ситуацію з Приватбанком як ультиматум.

Джерело: НВ

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...