Навіть знижки не дуже спокушають: Китай обережно уникає купівлі нафти в Росії, - Reuters

Китайські державні нафтопереробні компанії уникають нових контрактів про поставку нафти з РФ. Вони ще виконують чинні нафтові контракти, але не поспішають підписувати нові, незважаючи на знижки. Керівники підприємств прислухалися до заклику Пекіна до обережності через посилення західних санкцій проти Росії через її війну проти України. Про це повідомили Reuters шість джерел, передають Патріоти України.

Державна компанія Sinopec, яка є найбільшою нафтопереробною компанією в Азії, CNOOC, PetroChina і Sinochem не планують купувати російську нафту вже з травня.

Китайські держкомпанії не хочуть, щоб їх розглядали як відкриту підтримку Москви, купуючи додаткові обсяги нафти. Про це заявили два джерела видання після того, як Вашингтон заборонив російську нафту минулого місяця, а ЄС ввів санкції щодо найбільшого російського експортера "Роснефти" і "Газпром нафта".

"Компанії проявляють обережність, оскільки їх дії можуть бути розцінені як дії уряду Китаю, і жодне з них не хоче, щоб його виділяли як покупця російської нафти", - сказало одне з джерел.

Китай - найбільший у світі імпортер нафти і найбільший покупець російської нафти в обсязі 1,6 млн барелів на добу.

Джерела Reuters очікують, що китайські держкомпанії дотримуватимуться дострокових та існуючих контрактів на поставку російської нафти, але уникатимуть нових угод. Торговельний підрозділ Sinopec і провідний покупець російської нафти Unipec останніми тижнями на регулярних внутрішніх нарадах попереджав команди про ризики роботи з російською нафтою.

"Ідея і тон зрозумілі - контроль ризиків і дотримання вимог важливіше прибутку. Хоча російська нафта продається з величезними знижками, є багато проблем, таких як страхування відвантаження і проблеми з платежами", - сказало одне із джерел виданню.

Інше джерело, яке володіє нафтопереробним заводом, зазначило, що його завод отримав вказівку від Unipec знайти заміну для підтримки нормальної роботи. "Крім поставок, які прибули в березні і повинні прибути у квітні, російської нафти більше не буде", - повідомило джерело.

Не панацея? Черник пояснив, чому Україні не варто робити ставку на ракети від Німеччини

понеділок, 29 квітень 2024, 16:44

Німецькі ракети Taurus, які Олаф Шольц не поспішає передавати Україні, допомогли б Силам оборони, але не змінили б хід війни. Таку думку в ефірі телемарафону висловив військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Петро Черник, передають Патріоти України....

Скандальна норма: Чому чоловікам за кордоном не продовжують закордонних паспортів - пояснення консула й адвоката

понеділок, 29 квітень 2024, 16:30

Припинено прийом нових заяв на вчинення консульських дій від певної категорії українців, а саме чоловіків, віком 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном. Виняток становлять лише оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Такі дії ...