"Не було в жовтні жодного дня тиші. Влада нам цинічно збрехала": Українці пояснили, чому протестують проти розведення сил на Донбасі

28 жовтня в столиці, біля будівлі Офісу президента, зібралося близько 700 активістів. Людей розлютило відведення українських військ у населеному пункті Золоте-4 що на Луганщині, передають Патріоти України.

Про збір повідомили після вранішньої метушні: спочатку міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив про відвід українських військ, через годину штаб ООС спростував його слова, але згодом підтвердив. Впродовж дня про розведення було багато новин, а ввечері Дарка Оліфер, речниця представника України в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми, заявила про те, що в Мінську визначили де проведуть наступне розведення.

Це дуже обурило активну частину населення і о 19:00 вони вирішили зібратися та протестувати. Більшість людей прийшла під будівлю з роботи. В темряві холодного жовтневого вечора вони виглядали дуже похмуро.

Трошки поодаль від всіх, в затінку, курить Діана. Жінка розлючена через відведення військ, бо сама з Широкиного. Лається, бо, як каже, не може втримати гніву. "Хай відводить і в моєму домі свій офіс відкриває, тільки так. В нас там був дім, і робота. Тепер немає нічого, знімаємо хату", - каже жінка. Вона затягується та тяжко видихає дим. Губи тремтять, бо починає плакати. З її розповіді стає зрозумілим, що родина до війни мала магазин. Грошей вистачало на поїздки за кордон раз на рік.

"Моя родина це не кликала, ми всі 5 років скидали гроші волонтерам на армію і заради чого, щоб цей урод здався? Мій друг дитинства загинув там, він воював проти бойовиків. Це що, все марно", - питає жінка.

Біля входу до Офісу президента не пройти – там згуртувались активісти та стоять, тримаючи українські прапори представники "Національних дружин". Перед початком акції активісти стали в ряди. Тримали в руках літери, які складаються у речення "Яке розведення? Ти ж не лох".

Серед людей стоїть пані Тетяна, в руках - плакат. Каже, що почала робити його, як тільки почула цю новину. "На моєму плакаті написано: "Зеленський, лохом тебе зробив Путін. Він опустив тебе нижче плінтуса. Він (Путін) сміється з тебе, а через тебе з усієї України. Зеленський, де ти був у 2014-2019 роках зі своїми дружбанами? В якій громадській організації боровся за мир в Україні проти російської агресії? Ви пили, жерли, розважались, заробляли мільйони, принижували Україну і українців у своїх шоу. Звідкіля таке бажання, як на срачку, зустрітися з Путіним? Чому у шоу 95-й квартал не закликали Путіна всі 5 років вивести російські війська з України", - каже вона.

Організатори виступають з-під дверей будівлі Офісу президента. "Друзі, сьогодні почалася капітуляція. Коли ми виходили, проводили акції, віче ми попереджали владу. Вимагали, просили, але вони нас не почули. Сьогодні дали злочинний наказ відступу ЗСУ. Через тиждень анонсовано вихід з Петрівського. Це все робиться для того, щоб виконати умови Путіна", - заявляє громадський діяч Олександр Іванов.

Він наголошує на тому, що розведення сил - це поразка для України. "Не було в жовтні жодного дня тиші. Влада нам цинічно збрехала", - додає Іванов. Під кримськотатарським прапором стоять два активісти – Руслан Гуцул і колишній політв'язень кримський татарин Ісмаїл Рамазанов.

Під воротами колишній нардеп Андрій Левус розповідає про розробку "формули миру". "Від імені руху "Ні капітуляції" ми розробили формулу миру, бо чуємо "що замість Штанмаєра?". Другий крок - будемо реагувати на подібне. Ніхто не планував йти сюди. Ми вважаємо, що перемога буде тоді, коли всі проукраїнські сили будуть об'єднані", - сказав він.

Левус також запропонував 21 листопада зібратися на Майдані, щоб розробити стратегію подальших дій. До слова запрошують народну депутатку Яну Зінкевич. Вона читає текст зі свого посту, який вона опублікувала в Facebook.

Серед людей стоїть невисокий худорлявий чоловік. Це Анатолій, що прийшов сюди відразу з роботи. Ходить на акції протесту, бо слідкує за новинами.

"В 2014 75% населення просто злякалися та проголосували за Порошенка. Ці люди обирали нам Януковича, зараз вибрали нам оце. І те, що Зеленський дурак, а не президент, вони не зрозуміють", - каже він. Під кінець запалили димові шашки. Люди почали кричати "Приберіть дим".

Розведення військ у районі населеного пункту Золотого-4 на Луганщині розпочалося о 12:00.Зранку про це повідомив міністр закордонних справ Вадим Пристайко. Штаб операції Об'єднаних сил спростував цю інформацію, але згодом підтвердив її.Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ підтвердили про початок операції.Про розведення активно заговорили після відвідин президентом України Володимиром Зеленським населеного пункту Золоте-4.

Джерело: Gazeta.ua

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...