Не дочекавшись обіцяного бюрократами держзамовлення: КБ "Луч" за власні кошти розробляє ударний БПЛА "Сокіл-300"

За задумом розробників, комплекс призначений для ведення розвідки та завдаванні ударів високоточним керованим озброєнням на оперативній та тактичній глибині противника.

Офіційна презентація проекту першого українського ударного безпілотного апарату відбулася 6 листопада 2020 року. Прес-служба ДК "Укроборонпром" повідомила, що ДККБ "Луч" продовжує розробку вітчизняного ударно-розвідувального БпАК, передають Патріоти України.

"Інвестувати у нові розробки можуть собі дозволити практично дві категорії підприємств. Перша – фінансово успішні підприємства державного ОПК, як-от Київське конструкторське бюро "Луч", що за власні обігові кошти розробляє розвідувально-ударний безпілотний літальний апарат “Сокіл-300", - повідомила прес-служба Концерну на своїй офіційній сторінці Facebook.

За задумом розробників комплекс призначений для ведення розвідки та завдаванні ударів високоточним керованим озброєнням на оперативній та тактичній глибині противника. Такий безпілотник буде здатний нести до чотирьох керованих ракет РК-2П з дальністю дії до 10 км з загальною масою корисного навантаження до 300 кг.

Радіус дії апарата з радіозв’язком - від 150 до 300 км (з ретранслятором), а максимальна дальність польоту, в залежності від типу встановленого двигуна, може становити від 1 до 3,3 тисячі кілометрів при тривалості польоту від 3 до 26 годин.

Оптична прицільна станція наведення від "Ізюмський приладобудівний завод""Сокіл-300" має бути оснащений сучасною гіростабілізованою оптичною станцією наведення ОПСН від ДП "Ізюмський приладобудівний завод", малогабаритною бортовою радіолокаційною станцією та радаром з синтезованою апертурою (SAR) від приватної компанії "Радіонікс".

Варто додати, що дещо пізніше, заступник міністра оборони України Олександр Миронюк зазначив, що хоть "Сокіл-300" має перспективу, але в готовому вигляді він "буде не сьогодні чи завтра і не найближчі 2-3 роки", а рішення про державне фінансування дослідно-конструкторської роботи буде прийматися лише після "визначення місця цієї техніки чи озброєння у бойовому порядку".

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...