Не лише Париж у шоці: У Пекіні справжня істерика через угоду на поставку американських субмарин Австралії, замість морально застарілих французьких "дизелей"

КНР послідовно і невідворотньо нарощує свій військово-політичний потенціал в Тихому океані, і раптова поява могутнього атомного підводного флоту на південному фланзі своєї зони впливу ніяк не влаштовує Пекін.

Той факт, що Австралія побудує власні атомні підводні човни у співпраці зі США і Великобританією, завдає шкоди міжнародному режиму нерозповсюдження ядерної зброї, посилюючи гонку озброєнь. Про це заявив офіційний представник МЗС Китаю Чжао Лінцзянь, виступаючи на брифінгу, передають Патріоти України із посиланням на The Paper.

За його словами, співпраця між цими країнами по атомним субмаринам серйозно підриває стабільність в регіоні, а експорт атомних технологій США і Британії до Австралії, яка сама ядерної зброї не має, демонструє безвідповідальність цих країн і подвійні стандарти.

Австралія розірвала контракт з французькою Naval Group, яка повинна була поставити їй 12 субмарин, на суму в $ 66 млрд. Угода могла стати найбільшою в історії австралійського ВМФ, проте замість неї Австралія уклала угоду про партнерство з Великобританією і США. В рамках нового партнерства AUKUS союзники зобов'язалися допомогти Австралії з будівництвом власних атомних субмарин. Члени альянсу також мають намір розширити співпрацю в таких областях, як кібербезпека і штучний інтелект і обмінюватися технологіями.

Коментуючи прийняте рішення, прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що країна не прагне отримати ядерну зброю, але прагне отримати підводного човна на атомних двигунах. За його словами, це стало «стратегічною необхідністю» через зміну обстановки в Тихоокеанському регіоні.
Франція висловила жаль у зв'язку з рішенням Австралії. Міністр оборони країни Флоранс Парлі і глава МЗС Жан-Ів Ле Дріан випустили спільну заяву, в якій назвали такий крок непослідовним і віддаляючим Австралію від Франції.

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...