"Не можна зловживати свободою віросповідання": У Чехії закликали перевірити діяльність Російської православної церкви

Голова комітету з питань безпеки чеського Сенату Павел Фішер закликав уряд доручити спецслужбам провести розслідування щодо потенційної загрози з боку православних церков у країні. Вони можуть використовуватися для операцій під впливом РФ. Про це повідомляє ČTK, передають Патріоти України.

Павел Фішер також зазначив, що міністр культури Чехії Мартін Бакса має перевірити, чи дотримуються Російська православна церква в Чехії та Православна церква в Чеських землях чинного законодавства.

У випадку виявлення порушень, міністр має запропонувати анулювати їхню реєстрацію. Водночас, Фішер нагадав, що у 2022 році міністерство не виявило підстав для таких дій. «Свободою віросповідання та обʼєднань не можна зловживати для незаконного впливу ворожої іноземної держави», — заявив голова комітету з питань безпеки.

Фішер підкреслив, що Російська православна церква в Чехії є частиною Московського патріархату, який має тісні зв’язки з Кремлем. На чолі цієї церкви стоїть патріарх Кирило, якого Чехія у квітні 2023 року включила до санкційного списку за підтримку війни проти України.

На Курщині знищено одну з двох понтонних переправ, котрі путіністам навели через Сейм після знищення мостів - ЗМІ

вівторок, 20 серпень 2024, 23:45

Понтонна переправа, збудована російськими військовими через річку Сейм у Курській області Росії, зникла. Поруч із місцем, де вона була, піднімається дим. Про це повідомляє Радіо Свобода, передають Патріоти України. Нові супутникові знімки, зроблені 19 ...

Щоб все було канонічно та православно: Зеленський обговорить долю УПЦ МП із Вселенським патріархатом

вівторок, 20 серпень 2024, 23:30

Президент Володимир Зеленський планує обговорити з представниками Вселенського патріарха Варфоломія рішення заборонити діяльність структур РПЦ на території України. Про це глава держави повідомив у відеозверненні у вівторок, 20 серпня, передають Патріо...