Не оговтається від удару? В ISW оцінили, чи змінила операція ЗСУ на Курщині стратегічні плани Путіна

Будь-які оцінки щодо впливу операції ЗСУ на Курщині у РФ на загальний хід російсько-української війни наразі залишаються передчасними. Однією з головних цілей дій українських військових у Курській області було змусити російську армію послабити інші ділянки фронту, передають Патріоти України.

Про це йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Як відзначають аналітики, серед завдань цієї операції, зокрема, було послабити також Покровський напрямок, де російські сили продовжують наступати й мають значну перевагу в чисельності та вогневій потужності.

ISW цитує Президента Володимира Зеленського, який в інтерв'ю NBC заявив, що Росія перекинула до Курської області близько 60 тисяч військових. А ще 27 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що російське командування було змушене направити до Курська понад 30 тисяч солдатів.

"Уже кілька тижнів ISW зазначає, що командування російських військ перекидає у Курську область війська з півночі Харківської області та лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна, а також із заходу Запорізької області, – пишуть експерти інституту. – Нещодавно було виявлено ознаки, що російське командування, ймовірно, перенаправляє сили, які раніше були призначені для важливіших операцій на Покровському напрямку", – йдеться у повідомленні.

В тому ж інтерв'ю Зеленський заявив, що ЗСУ не планують залишати Курську область, що означає, що Україна утримуватиме контроль над цією територією до того моменту, поки Путін не вирішить перекинути туди досвідчені й боєздатні підрозділи, вважають експерти ISW. Вони зазначають, що наразі Путін прагне зберегти темпи наступу на Покровськ і не поспішає зі звільненням Курської області.

Експерти ISW вважають, що Путін переконаний, ніби Росія може поступово поглинати Україну, виснажуючи її війська та досягаючи своїх цілей через війну на виснаження. Путін також розраховує на поступове зниження підтримки України з боку Заходу й наразі не зацікавлений у будь-яких переговорах, окрім тих, що ведуть до капітуляції України, зазначає ISW.

Автори звіту попереджають, що намагання оцінити наслідки української операції на цьому етапі можуть призвести до неповних і помилкових висновків щодо здатності України змінити хід конфлікту та готовності Кремля вести переговори на прийнятних умовах.

Москва постаралась? Трамп пообіцяв Маску посаду в разі перемоги на виборах

субота, 7 вересень 2024, 0:30

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп стверджує, що в разі перемоги на виборах він створить комісію із ефективності уряду на чолі із мільярдером Ілоном Маском. Про це повідомляє Reuters із посиланням на промову колишнього ...

"Ми стикаємося з відсутністю достатньої кількості систем ППО": Експерти пояснили, чому РФ "засипає" Київ ракетами і скільки це може тривати

п’ятниця, 6 вересень 2024, 23:58

Російська Федерація вранці 2 вересня завдала масованого удару балістикою та крилатими ракетами по Києву. Уламки впали в різних районах, повідомляється про не менше трьох постраждалих, передають Патріоти України. РБК-Україна з'ясовувало, чому росіяни ви...