Не поступатимуться у цій компоненті F-16: Винищувачі Mirage 2000-5F, котрі Франція обіцяє Україні до кінця року, модифікують для знищення наземних цілей

“Міражі” є не багатоцільовим літаком, а скоріше літаком ППО, проте для ЗСУ їм додадуть нових конфігурацій

У червні цього року президент Франції Еммануель Макрон заявив, що французька влада поставить Україні бойові літаки Mirage 2000-5F. Вони, розроблені для ураження цілей «повітря-повітря», не мають можливостей вражати наземні цілі «повітря-земля». Але нещодавно стало відомо, що французькі «Міражі», доставлені в Україну, будуть трансформовані, щоб отримати конфігурацію «повітря-земля», передають Патріоти України з посиланням на air-cosmos.com.

Досі єдиними поставками в Україну були літаки радянської розробки, такі як МіГ-29 Fulcrum, надані Польщею і Словаччиною.

Пізніше Україна отримала від Нідерландів винищувачі F-16AM Fighting Falcon – поки що у кількості 6 одиниць.

Однак, на відміну від МіГ-29, Су-27 і F-16, французькі Mirage 2000-5F є не багатоцільовим літаком, а скоріше літаком ППО. Таким чином, літак, обіцяний Францією, є «обмеженим» – але набагато ефективнішим, ніж Су-27 або МіГ-29 – для використання «повітря-повітря».

18 вересня цього року Генеральний директорат озброєнь святкує своє 80-річчя, і з цієї нагоди газета Sud-Ouest взяла інтерв’ю у Демієна Брено, директора відділу льотних випробувань DGA. Стаття закінчується двома реченнями щодо Mirage-2000-5F.

«Частина Mirage 2000-5[F], яку Франція має намір доставити в Україну, буде «перероблена», щоб оснастити їх можливостями стрільби по наземних цілях», – йдеться в статті.

Таким чином, Франція спочатку модифікує обіцяні “Міражі” до нового стандарту з можливостями повітря-земля.

Ця можливість сама по собі не є революцією в літаках, пише видання. Раніше Mirage 2000-5 вже зазнавав такої модифікації: грецький Mirage 2000-5 Mk2, відповідно одномісний Mirage 2000-5EG і двомісний Mirage 2000-5BG здатні нести ракети і «повітря-повітря», і боєприпаси «повітря-земля» або «повітря-море», крилаті ракети SCALP-EG і навіть протикорабельні ракети Exocet.

Поставки літаків, як було заявлено раніше, очікуються до кінця цього року, оскільки деякий час займе також підготовка пілотів. За словами президента Еммануеля Макрона, ні кількість літаків «Міраж», ні час поставок публічно оголошуватися не будуть, щоб не надавати зайвої інформації росіянам.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...