Не просто загроза енергетичної залежності: У Польщі заявили, що "Північний потік-2" можуть використовувати для шпигунства

Спікер польського міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин заявив, що "Північний потік-2" може бути використаний для розвідувальної діяльності. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на Polskie Radio.

"Під час будівництва газопроводу росіяни могли розмістити шпигунські пристрої для стеження", – сказав Жарин. За його словами, якщо "Північний потік-2" буде завершено, це створить загрозу для інформаційної безпеки Заходу. Існує ризик того, що інфраструктура газопроводу на дні Балтійського моря буде використана для шпигунсько-розвідувальної діяльності, вважає Жарин.

"Хоча проєкт представлений Німеччиною як суто економічний, "Північний потік-2" загрожує безпеці Заходу", – зазначає спікер. Він також додав, що Балтійське море – це акваторія, де часто проводяться маневри НАТО, а на додаток там теж транспортують зріджений газ, завдяки якому такі країни, як Польща, можуть уникнути енергетичної залежності від Росії.

"У зв'язку з цим потрібно серйозно сприймати російську загрозу в розвідувальній сфері в зв'язку з "Північним потоком-2", говорить Жарин. Він вважає, що іншою небезпекою, пов'язаною з газопроводом, є потенційне використання Росією як привід для розміщення на Балтиці свого флоту, що теоретично може захищати газопровід. "Це може паралізувати судноплавство в Балтійському морі та створити ризик ескалації конфліктів", – пояснює він.

Спікер також звернув увагу на фінансову частину інвестиції. "Гроші, які Росія заробить на експлуатації газопроводу, вона може потім використовувати для дестабілізації Заходу", – додав Жарин.

Польща, яка є найбільшою країною на східному фланзі НАТО, цілком розуміє загрози, пов'язані з трубопроводом, але цю думку поділяє все більше європейських держав. Жарин впевнений, що це питання серйозно повинна розглянути Німеччина, а США в свою чергу повинні продовжувати співпрацювати з Європою, щоб "розвалити російський проєкт".

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...