Не проти: Ще одна країна ЄС дозволила Україні бити своєю зброєю по території РФ

Україна може завдати удару по Росії за допомогою зброї, переданої Фінляндією. Про це заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

За її словами, країна, яка веде оборонну війну, може завдати удару по військових об'єктах на території агресора, якщо це необхідно для самооборони.

«Фінляндія не встановлює жодних конкретних обмежень на матеріальну допомогу Україні, але припускає, що вона буде використана відповідно до міжнародного права. Росія веде незаконну агресивну війну в Україні, і Україна має право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. Це включає удари по військових цілях на території агресора, які необхідні для самооборони", - заявила Валтонен.

Удари територією Росії

Останніми тижнями тема застосування Україною західної зброї для нанесення ударів по російських військових об'єктах на території РФ активно обговорюється. Спостерігається зрушення в позиції країн Європейського союзу. Раніше вони не підтримували ідею таких ударів, але зараз риторика змінюється.

Так, глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив про необхідність надати Україні право завдавати ударів по Росії західною зброєю. Він наголосив, що такі удари будуть "законними та пропорційними", якщо будуть спрямовані на військові об'єкти.

Варто зазначити, що ця позиція не є єдиною для всіх країн ЄС. Деякі країни, такі як Угорщина, як і раніше, виступають проти подібних ударів.

"Ймовірно, Україна отримає дозвіл...": У 2025 році ЗСУ можуть почати новий контрнаступ, - Times

неділя, 6 жовтень 2024, 11:30

Збройні сили України в 2025 році можуть розпочати новий масштабний контрнаступ. Для нього нам потрібна нова західна техніка, яку надають партнери, і бригади, які наразі формуються. Про це пише The Times. "Ймовірно, Україна також отримає дозвіл використ...

"Ось це три головні умови": Портников розповів, коли зупиниться війна в Україні

неділя, 6 жовтень 2024, 10:48

Росія зупинить війну тоді, коли дійсно буде знесилена на фронті. Це одна із умов. Таку думку висловив журналіст та публіцист Віталій Портников в етері Еспресо, передають Патріоти України. "Чому ми весь час дивуємося їхньому просуванню? Таке враження, ...