"Не робіть трагічної помилки": Білорусь стягує до кордону з Україною свої війська та "вагнерівців", у МЗС України відреагували

Міністерство закордонних справ України закликало Білорусь відвести від державного кордону України свої війська, які були стягнуті під виглядом навчань. Про це повідомляється на сайті МЗС у неділю, 25 серпня, передають Патріоти України.

Зазначається, що за даними української розвідки, білоруські збройні сили під виглядом навчань зосереджують у Гомельській області, що біля північних кордонів України, значну кількість особового складу, зокрема Сил спеціальних операцій та військову техніку. Зокрема, Білорусь стягнула танки, артилерію, РСЗВ, засоби ППО та інженерну техніку, повідомляють у МЗС.

Окрім цього, спостерігається присутність найманців колишньої ПВК Вагнер, заявили у відомстві. В українському МЗС зауважили, що проведення навчань біля кордону та Чорнобильської АЕС створює загрози національній безпеці України та світовій безпеці загалом.

«Закликаємо посадових осіб Республіки Білорусь не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її збройні сили — припинити недружні дії та відвести війська від державного кордону України на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню», — заявили у відомстві.

У МЗС також наголосили, що Україна не робитиме жодних недружніх дій проти Білорусі. Водночас у відомстві застерегли, що в разі порушення держкордону з боку Білорусі Україна вживе всі необхідні заходи для самооборони. Там також зауважили, що скупчення військ, військові обʼєкти та шляхи постачання на території Білорусі будуть законними цілями для ЗСУ.

23 серпня моніторинговий проєкт Беларускі Гаюн повідомляв, що з 10 серпня Білорусь перекинула в Гомельську область щонайменше тисячу військових.

22 серпня у Держприкордонслужбі повідомили, що ситуація на кордоні Білоруссю залишається контрольованою, там не фіксують роботи ворожих ДРГ та інших провокацій.

19 серпня агентство АР повідомило, що Білорусь розгорнула авіацію і сили ППО біля кордону з Україною.

18 серпня білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що «був змушений» перекинути майже третину своєї армії до кордону з Україною через те, що там нібито знаходиться понад 120 тисяч військових.

На концерті Кобзона підвищений аншлаг: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати ворога станом на 27 серпня

вівторок, 27 серпень 2024, 8:07

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.08.24 орієнтовно склали:

Пекін та Київ тішаться, Москва скреготить зубами: Гарріс обходить Трампа і збільшує шанси демократів на вибори у Конгрес

вівторок, 27 серпень 2024, 7:59

Демократи цієї осені знов можуть отримати більшість в палаті представників та Сенаті. Віцепрезидентка Камала Гарріс має 55% шансів перемогти колишнього президента Дональда Трампа у президентських перегонах в США. Про це свідчать результати прогнозу Dec...