"Не схильний до популізму": Що відомо про ймовірного нового прем'єр-міністра

Олексій Гончарук зараз обіймає посаду заступника голови Офіса президента (ОП) з економічних питань.

Олексій Гончарук. Фото: НВ.

Вже в найближчий четвер, 29 серпня, Україна може отримати наймолодшого прем'єр-міністра в своїй історії. Цілком ймовірно, ним стане 35-річний юрист Олексій Гончарук. Патріоти України пропонують вам дізнатися про нього більше.

На 29 серпня призначено дебютне засідання Верховної Ради дев’ятого скликання, а президент Володимир Зеленський вже пообіцяв, що в цей же день номінує нового голову українського уряду. Гончарук зараз обіймає посаду заступника голови Офіса президента (ОП) з економічних питань. Це крісло він отримав пізніше всіх інших заступників Андрія Богдана, голови ОП, — 28 травня.

Попереднім місцем роботи можливого прем'єра був BRDO- експертний центр при Кабміні, який отримував фінансування від Євросоюзу на розроблення економічних реформ. Гончарук очолював цей центр з 2015 року, а до цього був радником Степана Кубіва, першого віце-прем'єра.

Ймовірного майбутнього прем'єра з Богданом познайомив навесні Дмитро Дубілет, співзасновник Монобанку, а раніше — член правління Приватбанку, коли той належав Ігорю Коломойському.

«Гончарук прийшов у ОП за рекомендацією Богдана і досить швидко став своїм, — розповідає політолог Володимир Фесенко. — Отримав довіру Зеленського, що не так просто, адже далеко не всі проходять це випробування, а він зміг».

У Гончарука склалися хороші відносини не тільки з Богданом, а й з президентом. За час роботи в ОП він багаторазово супроводжував Зеленського в робочих поїздках регіонами країни. Наприклад, разом з президентом він побував у Дніпропетровській, Одеській, Херсонській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Черкаській, Івано-Франківській, Львівській, Житомирській областях.

Крім того, Гончарук у складі офіційної делегації на початку серпня їздив з президентом до Туреччини. Він незмінно присутній на зустрічах в ОП, що стосуються економічних питань. Так, 23-го серпня заступник голови ОП присутній на зустрічі президента з представниками Світового банку.

Гончарук прийшов у команду Зеленського не один. У списку депутатів від Слуги народу (СН) є ряд його колег з BRDO — Олена Шуляк, Олександр Оржель, Віталій Безгін і Денис Малюська.

"Олексій всіх нас зібрав у BRDO як керівників напрямів, — говрить Оржель. — Він нас підбирав, з огляду на наш досвід, а сам займався більш широкими питаннями, спрямованими на те, щоб інспекції [державних органів] були сервісного режиму, а не фактором тиску на бізнес».

12 червня Олексій Гончарук розповідав, про свій досвід роботи в BRDO, а також у Міністерстві екології та природних ресурсів, де, за його словами, за короткий час було створено портал відкритих даних про надра. «І ще я юрист, адвокат. До Революції Гідності, учасником якої я був, майже десять років займався юридичною практикою», — розповідав Гончарук НВ.

Він підкреслював, що виступає за продовження співробітництва з МВФ. «Для нас воно є вкрай важливим, як для країни», — говорив заступник голови ОП, додаючи, що в України тривалі відносини з Фондом. Належне виконання цих зобов’язань є актуальним для України. «Це навіть не питання грошей — тут більше йдеться про довіру», — пояснював Гончарук.

Також він розповідав про своє бачення першочергових реформ, додаючи, що багато реформаторських законопроектів уже прописані, їх потрібно просто прийняти й імплементувати.

«Реформи — це дуже конкретні зміни: відкриття ринку землі і вільний оборот капіталів, нормальний доступ до електромереж і рівний доступ до природних ресурсів», — говорить Гончарук.

В інтерв'ю Bloomberg він допустив розблокування ринку землі до кінця 2019-го року, а також процесу приватизації. Він також зазначив, що зараз ведуться дискусії зі Світовим банком про моделі проведення земельної реформи, щодо можливості придбання земельних ділянок іноземцями. За прогнозами Гончарука, навіть найконсервативніша модель ринку землі, дозволить прискорити зростання економіки на 0,5% ВВП, а найліберальніша — більш ніж на 3% на рік.

У планах майбутнього уряду, розблокувати процес приватизації, який торкнеться Укрпошти, Укрзалізниці, а також державних банків, розповідав Гончарук Bloomberg. «Коли ми говоримо про пакет економічних реформ, я можу назвати як мінімум 20 законопроектів, які вже готові й чекають прийняття», — говорив він в інтерв'ю НВ.

Давид Арахамія, голова фракції СН, підтвердив НВ, що тільки у Гончарука лежить величезний стос економічних проектів. І якщо Європейська бізнес-асоціація, Американська торгова палата і Союз українських підприємців дадуть на них своє «ок»,всі ці документи тут же відправляться в парламент.

В цілому ідеологія команди президента щодо блоку економічних реформ, за словами Гончарука, робити все, щоб ставало більше свободи і конкуренції, щоб мінімізувати тиск і бюрократичне навантаження на людину і бізнес.

«Олексій завжди повторював нам, що потрібно підвищити прогнозованість української економіки і політичну культуру, а вартість залучення капіталу — знизити», — розповідає Оржель, згадуючи спільну роботу в BRDO.

Мар’ян Заблоцький, депутат від СН, давно знає Гончарука. Говорить, у того дві ключові спеціалізації — дерегуляція і боротьба з корупцією. За словами економіста Павла Кухти, який разом з Гончаруком був у ініціативі Люди Важливі, у кандидата в прем'єри ліберальні економічні погляди. «Він — сильний управлінець, хороший організатор, активний і ініціативний», — розповідає Кухта.

Він позитивно оцінює перспективу призначення Гончарука головою уряду, оскільки вже очевидно, що за час роботи в Адміністрації президента, а потім в Офісі президента, у нього склалися хороші робочі відносини із Зеленським. Якщо таким же чином складуться відносини і з фракцією СН, це зробить стійкою політичну взаємодію і роботу Кабміну, що критично важливо для успіху прем'єра. Адже раніше парламент не підтримував багато ініціатив уряду.

«Він — член цієї команди і при цьому має реформаторське бачення розвитку економіки», — говорить Кухта.

Сергій Гусовський, один з лідерів Люди Важливі, називає Гончарука трудоголіком і командним гравцем. У той же час, Олександр Солонтай з партії Сила людей, від якої Гончарук балотувався першим номером списку на парламентських виборах 2014 року, згадує, що Гончарук у партії не займався кадровими питаннями і постійно повторював, що в Україні треба насамперед боротися з бідністю.

Ключове питання полягає в тому, чи буде Гончарук самостійним гравцем у системі влади Зеленського, говорить політолог Фесенко. «На перших порах він навряд чи буде самостійним», — ділиться своїми роздумами експерт.

«Гончарук, напевно, буде брати участь у підборі міністрів, але треба буде зліпити команду, адже вона буде формуватися з огляду на зв’язки з бізнесово-політичними групами, — підкреслює політолог. — Тому йому треба надійніше всістися в кріслі прем'єра, перш ніж демонструвати самостійність».

Перед майбутнім Кабміном стоять великі завдання і короткий термін. Так, треба представити в парламенті бюджет на наступний рік, ввести ринок сільськогосподарської землі і, можливо, прийняти податкові ініціативи команди президента.

«Тут треба не демонструвати своє его, а все це устаканити», — підкреслює Фесенко.

За той недовгий термін, що Гончарук працює в ОП, він став фігурантом однієї історії, яка набрала резонанс у медіа. Так, за даними журналіста Наші гроші Юрія Ніколова, Гончарук причетний до звільнення Агії Загребельської, уповноваженої Антимонопольного комітету (АМКУ).

Експерти вважали роботу Загребельської задовільною, однак вона втратила посаду, причому в обхід встановленої процедури. Для її звільнення необхідно було подання прем'єр-міністра, а Зеленський звільнив її без цього документа.

Сам Гончарук стверджував, що звільнення відбулося з ініціативи Юрія Терентьєва, голови АМКУ. Тепер же на вакантну посаду претендує Ірина Копайгора, доцент Криворізького економічного інституту. У цьому інституті працює батько президента — Олександр Зеленський.

Проте, політолог Фесенко вважає, що Гончарук здатний отримати підтримку і розуміння міжнародних партнерів України — США, Євросоюзу, МВФ, Світового банку. «Гончарук не схильний до популізму, а Зеленський в питаннях макроекономіки не великий фахівець, тому йому доведеться довіряти новому прем'єру», — резюмує експерт.

Джерело: НВ

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...