"Не створюйте ілюзію перемоги": Командир батальйону "Свобода" розповів про досі невирішені проблеми ЗСУ

Українцям варто уникати небезпечної помилки і припинити недооцінювати ворога. У Росії досі надто багато техніки, зброї та живої сили, і головне – командування анітрохи все це не шкодує і готове закидати Україну російським "м'ясом" та залізом. Водночас високовмотивовані ударні з'єднання Сил оборони України у разі достатнього насичення обладнанням, технікою, озброєнням та резервами, здатні здійснити успішний повномасштабний наступ і звільнити українські території. Про це у коментарі заявив командир батальйону "Свобода" у складі 4-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України, майор Петро Кузик, передають Патріоти України.

Захисник України переконаний, що для повномасштабного наступу України потрібні високо вмотивовані, насичені потрібним обладнанням, засобами, технікою, підтримкою, резервами ударні з’єднання. І цей наступ має усі шанси стати успішним.

Однак не варто припускатися фатальної помилки – недооцінювати ворога. У Росії досі дуже багато живої сили, техніки та зброї. "У них нема проблем і жалю до своїх людей, у них нема проблем з кількістю бойового комплекту, танків і пушок. І ми могли би розмірковувати, що буде, коли підемо в наступ. Але, зрештою, ми тільки накопичуємо обладнання і боєкомплект для наступальних дій. Ми можемо контратакувати на ввіреній діляночці, яку боронимо. Просунутися на кілометр вперед. Але далі не можемо. Тому що ні справа, ні зліва сусіди не йдуть вперед. Не мають чим, не мають достатньої мотивації, а трапляється, що й відтягуються трошки назад", – наголосив Кузик.

На його думку, нині вкрай важливо говорити про війну правду, а не применшувати можливості ворога.
"Не можна створювати ілюзію перемоги в тих містах, де ще є мир і спокій завдяки великій жертовності тих, хто тримає лінію оборони. Треба бути тверезими, говорити, що тут і ось тут у нас є проблеми, а тут і ось тут - успіхи. А успіхи беззаперечно є. От позавчора окупанти штурмували наші ділянки… Авіабомбами "поновили" наші передові рубежі, заскочили в наші окопи… До вечора ми їх вибивали. Нарахували потім, що поклали десь близько ворожої роти. Точних даних поки не маємо. На жаль, під час операції загинули і п’ятеро наших Героїв, понад десяток – поранені. Легко поранені виходити з позицій відмовляються. Просто тому, що немає кому їх замінити", - зазначив комбат.

За його спостереженнями, російські окупаційні війська досі мають значну перевагу в артилерії. Попри влучні удари українських воїнів із західного озброєння по ворожих тилах і складах, проблема дефіциту артилерії в українському війську досі лишається невирішеною.
"HIMARS класно працюють, палять все, що знаходять, але їх критично мало. Критично мало буквально всього. Застосування піхотно-штурмових підрозділів відбувається без артилерійського прикриття. Я не жаліюся, розумію, що воюємо тим, чим є: автоматами, тілами і звитягою наших воїнів, з великим дефіцитом всього обладнання. Виживаємо там, де жоден воєнний зі жодної країни не зміг би вижити. І це наші українські воїни. Потім про них будуть писати книжки", – зазначив Кузик.

Він також наголосив, що наразі вкрай важливо концентруватися на системній роботі і не підміняти її "шапкозакидальницькими" переконаннями, що у Росії не буде шансів встояти перед наступом українського війська. "Звісно, що не буде (шансів. - Ред.). Але зараз краще запитати у себе, що зробити для того, щоб забезпечити піхоту, яка в окопах стримує ворожу навалу, як прикрити її артилерією; що зробити для того, щоб танкіст не боявся виїжджати і працювати, щоб був прикритий; що зробити для того, щоб піхотно-штурмові загони прикривали не два міномети, а хоча б кілька. Ось ці проблеми треба розв’язати зараз!" – наголосив Кузик.

Джерело: Обозреватель

"Завдання полягає в пропорційному розподілі сил": Навіть зі зброєю від США потрібен час на стабілізацію фронту, - Коваленко

середа, 24 квітень 2024, 15:39

Відновлення поставок американської зброї дасть змогу ЗСУ стабілізувати лінію фронту і накопичити ресурси для нової спроби великого контрнаступу. Таку думку "Фокусу" висловив воєнний експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко...

Якщо завтра війна: Опитування показало, де у Європі громадяни найбільше готові захищати свої країни

середа, 24 квітень 2024, 15:30

Громадяни Вірменії, Азербайджану, Грузії, Косова, України, Албанії та Молдови найбільше серед європейців готові воювати за свою країну у разі потенційної небезпеки, передають Патріоти України.. Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать дані ...