Не тільки Золоте: У Мінську погодили дату ще одного розведення сил на Донбасі

Тристороння контактна група із мирного врегулювання конфлікту на Донбасі слідом за Золотим погодила дату розведення сил у Петрівському. Про це за результатами зустрічі в Мінську у вівторок, 29 жовтня, в Facebook повідомила прес-секретарка представника України, другого президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер, передають Патріоти України.

"Сьогодні Тристороння контактна група отримала інформацію про початок розведення сил і засобів на ділянці в районі н.п. Золоте. Відповідно до Рамкового рішення ТКГ від 2016 року наступним кроком має стати розведення сил і засобів на ділянці в районі н.п. Петрівське – за 7-денного дотримання режиму тиші", – написала вона.

Оліфер додала, що за межами цих ділянок безпекова ситуація залишається напруженою. "Безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території України вказаний у мандат місії і ми вимагаємо забезпечення допуску патрулів СММ до всієї території ОРДЛО", – підкреслила вона.

Оліфер також розповіла про результати переговорів окремих підрозділів. Зокрема, в гуманітарній підгрупі робота зосереджена на звільненні утримуваних осіб.

Стабільне водопостачання жителям всього Донбасу стало головною темою роботи підгрупи із соціально-економічних питань, у засіданні якої також взяли участь представники МКЧХ і ЮНІСЕФ. З огляду на початок опалювального сезону, конструктивне вирішення цієї проблеми є особливо важливим.

Українська сторона відзначила, що врегулювання політичного блоку питань можливе тільки після повного рішення безпеки блоку питань Мінських угод, разом із врегулюванням проблеми контролю за українсько-російським кордоном.

У свою чергу представник Росії Борис Гризлов підтвердив узгодження дати розведення сил у Петрівському.

"Я думаю, що таким чином робота контактної групи відкриває, в разі успішного розведення сил і засобів на цих двох ділянках, можливість зустрічі глав держав у "нормандському" форматі", – цитують його "РИА Новости".

З аналогічною заявою виступила після переговорів і представник "Донецької народної республіки" в контактній групі, глава "МЗС ДНР" Наталія Никонорова.

При цьому, як уточнює "Інтерфакс", спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік відмовився коментувати узгодження дати поновлення розведення сил в Петрівському.

"Сьогодні сторони відновили розведення сил і засобів у Золотому і продовжили переговори про відновлення розведення в Петрівському", – сказав він, відмовившись озвучити подробиці.

Разом з тим, коментуючи ситуацію з розведенням сил у Золотому, Сайдік зазначив, що все йде згідно з домовленостями. "Вони ж тільки почали, я виходжу з того, що сьогодні все за планом", – додав він.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...