"Не уявляли масштаб": Тайра розповіла, що з її свідчень найбільше вразило Гельсінську комісію

Легендарна волонтерка-парамедикиня Юлія Паєвська, відома за позивним Тайра, розповіла в інтерв'ю НВ, що з її свідчень найбільше вразило Гельсінську комісію в США, передають Патріоти України.

"Насправді представники комісії були вражені моїми свідченнями. І за результатами, які вони зараз приймають, я бачу, що мене почули", — сказала Тайра НВ. За її словами, вона озвучила лише "маленьку частинку" дій російських окупантів, свідком якої була сама.

"Не думаю, що щось конкретно стало для них якимось здивуванням чи новиною. Думаю, вони собі уявляли [дії російських окупантів]. Але, можливо, вони не уявляли масштабу всього цього [звірства ]", — пояснила українська парамедикиня.

15 вересня Юлія Паєвська розповіла Гельсінській комісії про воєнні злочини російських окупантів та нелюдські умови в полоні. Тайра перерахувала Гельсінській комісії деякі зі звірств, свідком яких стала в Маріуполі та в полоні:

"Вагітні полонені, чия доля не відома ані їхнім родичам, ані державі. Боєць, якого три години били, а потім кинули до підвалу, як мішок. І лише за день до нього хтось прийшов. Мертва дитина на руках матері. Семирічний хлопчик із кульовими пораненнями вмирає у мене на руках, бо цього разу я не змогла врятувати його.

Ув’язнені у своїх камерах тижнями кричать і вмирають від тортур без будь-якої медичної допомоги. Місто з півмільйонним населенням, яке гине на моїх очах під методичними, спланованими авіаударами. Авіаудари по лікарнях та житлових кварталах. Госпіталь, переповнений пораненими солдатами та мирними жителями, де закінчилися знеболювальні і ось-ось закінчаться антибіотики. Солдати і весь медперсонал сплять по дві-три години на день, бо операції йдуть одна за одною.

Поліцейські виносять з-під завалів понівечених до невпізнання жінок та дітей. Люди набирають воду з калюж. Розграбовані будинки. Собаки, які колись були домашніми, тягають людські кінцівки містом. В’язні, яких вбивці змушували роздягнутися, перш ніж повільно вбити їх…

Один із тих, хто катував мене, запитав: Ти знаєш, чому я це з тобою роблю? Я відповіла: "Бо ти можеш". Юлія Паєвська — відома волонтерка та парамедикиня, Народня героїня України, яка вісім років рятувала життя військових та мирних мешканців на Донбасі. Вона потрапила в полон російських окупантів у Маріуполі 16 березня.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...