Не відкрутиться? Рада завдала контрольний "удар" по Коломойському

Народні депутати відхилили два проекти постанов, що стосуються "антиколомойського" закону про банки, які блокували його підписання, передають Патріоти України.

Зокрема, парламент підтримав два проекти постанов №№2571-д-П - 2571-д-П1 "Про скасування результатів голосування Верховної ради України від 13.05.2020 року про прийняття в другому читанні і в цілому проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", авторами яких є позафракційний Антон Поляков і нардеп від фракції "Слуга народу" Олександр Дубинський.

Варто відзначити, що тепер закон чекає підписання головою парламенту Дмитром Разумковим і президентом Володимиром Зеленським.

Що таке "антиколомойський" закон

Законопроект №2571 - це зміни в банківському законодавстві, які в тому числі стосуються судових розглядів навколо рішень Національного банку України. Закон стосується всіх банків, які збанкрутували внаслідок кризи 2014-2015 років.

У проекті йдеться про екс-власників банків-банкрутів, які дійсно можуть визнати дії держави неправомірними. Наприклад, Нацбанк міг помилково визнати конкретний банк неплатоспроможним.

Новий закон покликаний пом'якшити можливі наслідки поразки держави в судах з екс-бенефіціарами банків. Головна ідея: неправильні рішення держструктур - не привід для скасування їх рішень. І щоб отримати компенсацію за них, потрібно довести свої збитки за допомогою міжнародного аудитора.

Законопроект можна застосувати до ситуації з "ПриватБанком". Перед його націоналізацією в грудні 2016 року він був визнаний банкрутом, оскільки НБУ виявив в банку величезний портфель кредитів, виданих компаніям Ігоря Коломойського і його бізнес-партнерам. Екс-власник банку оскаржує практично всі дії Нацбанку в той період.

Завдяки нововведенням, які передбачає цей закон, проект отримав неформальну назву - "антиколомойський". Його прийняття істотно підсилює позиції держави в судах з олігархом навколо націоналізації.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...