"Не все можемо сказати суспільству": У Зеленського прокоментували скандальну "формулу Штайнмаєра" по Донбасу

Зеленський зустрівся з головами фракцій

Володимир Зеленський зустрівся 2 жовтня з керівниками парламентських фракцій. Президент пояснив ситуацію з формулою Штайнмаєра, яку відучора активно обговорюють у суспільстві. Адже російські ЗМІ почали активно поширювати інформацію, що Україна "погодилася на всі умови", передають Патріоти України.

"Слуга народу"

"Якщо народ України делегує владу, він повинен їй хоч якийсь час довіряти. Зараз ми все довіряємо президентові в цьому питанні", – заявив керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, пише Інтерфакс-Україна.

За його словами, відбулася закрита зустріч президента з головами фракцій. Вони все почули безпосередньо від нього. Але це ми зараз, на жаль, не можемо сказати суспільству. Та все нормально. "Зради" немає навіть на один відсоток, – сказав Арахамія.

Глава комітету з питань зовнішньої політики Богдан Яременко додав, що для переговорів у нормандському форматі Україна має свої умови: продовження процесу звільнення заручників, розведення сил, контроль над територіями, де відбуватимуться вибори органів місцевої влади.

Всі ці червоні лінії чітко та публічно окреслені Президентом України Володимиром Зеленським. У тому числі сьогодні (2 жовтня) на зустрічі з керівниками депутатських фракцій у Верховній Раді та з фракцією "Слуги народу", – розповів Яременко.

Перший заступник глави фракції СН Олександр Корнієнко також згадав про червону лінію. За його словами, спершу сторони мають гарантувати безпеку, а потім вже будуть реалізовувати політичний компонент.

Про червоні лінії всі знають. Це фактор безпеки перед будь-якими виборами й будь-якими політичними процесами, – сказав Корнієнко.

"Голос"

Лідер фракції "Голос" Сергій Рахманін зауважив, що державної позиції від офіційних осіб про наслідки згоди України на формулу Штайнмаєра немає.

Сама по собі формула Штайнмаєра не є чимсь загрозливим. Це просто набір слів. Але що з неї випливає, що буде після цього? Незрозуміло. Чіткої державної позиції, яку б ми почули від уповноважених осіб, поки що немає. Є обіцянки, що все буде добре, – сказав Рахманін.

І додав, що формула Штайнмаєра "не може бути ні перемогою, ні капітуляцією", бо це лише "крок в напрямку реалізації мінських домовленостей". Важливіше – "що стоїть за цим кроком і навіщо його зробили". "Відповіді на це ми так і не отримали", – підсумував Рахманін.

"Європейська Солідарність"

Ірина Геращенко, депутат від ЄС, написала у фейсбуці: "Безумовно, це важлива розмова, але недостатня для зняття всіх питань".

Мої враження і відчуття, що Зеленський щиро прагне миру. Але так само щиро і дещо наївно вірить, що йому вдасться переграти Путіна. Ми ж бачимо в цих кремлівських формулах пастки для України, – зазначила Геращенко. "На фоні хамських коментарів з РФ і бойовиків" потрібно було б детальніше пояснити всю ситуацію.

"Це дуже цікаво, але лише одна країна варта уваги": Американський дипломат дав оцінку розмовам про новий мирний план для України

субота, 20 квітень 2024, 8:49

Лише Україна має право вирішувати, яким має бути «мирний план». На цьому наголосив Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру США, експосол США в Україні та колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні в інтерв’ю "Главкому", передають Патріо...

Путін не зупиниться: Генінспектор Бундесверу заявив, що РФ може підготуватися до нападу на НАТО через 5-8 років

субота, 20 квітень 2024, 8:30

Росія може бути готова до військового нападу на країни НАТО вже через п’ять-вісім років. Щоб бути загрозою, спочатку їй потрібно відновити свої сили, виснажені в Україні, вважає генеральний інспектор Бундесверу Карстен Бреєр, передають Патріоти Україн...