"Не всі готові лягати в братську могилу імені Кіри Рудик": Нардеп Юрчишин розповів про вихід із партії "Голос", розгорівся скандал

Третина фракції у Верховній Раді написала заяву про вихід з партії. Серед них - представники Львівщини. З одним ії них Ярославом Юрчишиним поспілкувався "Еспресо.Захід", передають Патріоти України.

Чому Ви написали заяву саме зараз, що стало останньою краплею?

Ми передбачали, що сьогоднішній з'їзд буде профанацією. Представників львівського обласного осередку не пустили на з'їзд. Вони просто чекають в холі, незважаючи на те, що стату дозволяє присутність на з'їзді будь-якому члену партії, навіть без права голосу. Зміни до статуту, які зараз пропонує керівництво Кіри Рудик, цементують ситуацію. Тому я і семеро колег депутатів, які досі були членами партії, написали заяви і вирішили не легітимізувати профанацію імені Кіри Рудик, в яку перетворюється "Голос"

Семеро? Зранку повідомляли лише про 5 заяв.

Володимир Цабаль, Роман Лозинський, Юля Клименко, Соломія Бобровська, Оля Стефанишина, Олександра Устінова і я.

До сьогодні сподівалися, що вдасться переламати ситуацію в "Голосі"?

Ми сподівалися, що буде можливість відкрити дискусію, конкуренцію позицій, представлення програм не перед людьми, яких Кіра фактично призначила делегатами з'їзду, а перед партійцями. Але оскільки з'їзд не виконує цієї функції, то залишатися далі змісту нема.

Я разом з Юлією Клименко і Соломією Бобровською - ми засновники цієї політичної сили. Тому до такого кроку ми йшли майже 9 місяців.

Як сталось так, що ви не зупинили того процесу, що Кіра Рудик захоплювала владу в партії?

Тут важливо розуміти, що початок цьому процесу дав Слава Вакарчук, який, з одного боку, нас усіх привів до влади. Але в той момент, коли він вирішив залишити політику, то просто передав повноваження (достатньо широкі) Кірі Рудик. Ми думали, що ці повноваження будуть звужені з часом, після проведення виборів. Але, на жаль, вони додатково розширились і ніхто звужувати їх наміру не мав. Таким чином Кіра Рудик абсолютизувала всю владу в свої руках. Фактично неможливо скликати з'їзд без її рішення чи рішення контрольованої нею політради. Тому переломним моментом, звісно, став відхід Святослава і те, що він не розібрався в тому, що порекомендував Кіру Рудик, а в нього було достатньо авторитету, щоб таку пропозицію всі підтримали.

Як гадаєте, чи буде глобальний розкол по місцевих радах і місцевих осередках?

Насправді місцеві депутати займаються місцевими справами. Тут бренди менш важливі - треба займатись каналізацією, освітою, медициною. Я дуже сподіваюся, що команди, які попроходили на місцях, будуть триматись разом (а значна частина з них висловила недовіру Кірі Рудик як керівнику партії). Тих людей потрохи намагаються усувати, лякають імперативним мандатом. Але, я думаю, що ті, хто будуть триматися разом з ними змушені будуть рахуватись. Я не вірю в перспективи "Голосу" Кіри Рудик. На наступних виборах буде інший політичний проєкт,

Які маєте прогнози щодо подальшого розвитку подій?

З початком нового політичного сезону, восени будемо збиратись, говорити. А до того часу поїдемо по регіонах і поспілкуємось з людьми. Далеко не всі готові лягати в братню могилу імені Кіри Рудик.

Що б хотіли сказати своїм виборцям? Дехто з них не розуміє, що відбувається, дехто відчуває себе обманутим.

Перед виборцями хотілось би вибачитись за те, що не розгледіли в команді людей, для яких власні амбіції важливіші, аніж втілення програми. Але в той же час хочу запевнити, що наша частина - об'єднання "Справедливість" і більшість депутатів місцевих рад - будемо втілювати програму і далі, будемо виконувати ті обіцянки, які давали на виборах і зробимо все, щоб на наступних виборах було за кого голосувати.

Також пропоную виборцям не зачаровуватись, щоб потім не розчаровуватись. Політиків постійно треба тримати під контролем, аналізувати, що вони роблять, чи не переходять червоних ліній. Так, як це було під час голосування за включення в порядок денний русифікаторських законів частиною фракції "Голосу". Одразу давати зворотній зв'язок, щоб мати можливість, якщо це помилка - виправити. А якщо це насправді зрада - думати про те, як змінити політиків (чи на наступних виборах, чи шукати інші механізми).

За два кроки до... Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:00

Іран, Росія, Китай та КНДР очолюють блок диктаторських режимів, до якого входять і терористичні угрупування - їх пов'язує не ідеологія, а відчай. Про це йдеться в аналітичній статті на сайті The Washington Post, передають Патріоти України. Всі ці країн...

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...