Не всі хочуть в "русский мир": З обміном полонених між Україною і "ЛДНР" виникли несподівані проблеми

Попросили себе викреслити зі списків на обмін близько 40 осіб.

Ряд полонених, яких Україна планувала передати бойовикам "ЛДНР" в рамках обміну, попросили виключити їх зі списків. Про це повідомляє російське видання "КомерсантЪ" з посиланням на свої джерела в контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, передають Патріоти України.

Так, джерела зазначили, що попросили себе викреслити зі списків близько 40 осіб, за його словами, серед відмовників є як ті, хто не хоче повертатися на окуповані території Донбасу, так і ті, які прийняли рішення відбути покарання згідно з українським законодавством і почати нове життя.

Слід зазначити, що раніше представники бойовиків "ЛНР" в Мінську закликали зупинити кримінальні справи проти осіб, які були включені в списки на обмін. Українська сторона на це звернення не відреагувала.

"Їх право не мінятись. Їх ніхто не змушує переїжджати. Для нас важливо, щоб була очистка. Щоб всі норми були дотримані і людина була звільнена і користувалася рівними правами, як всі інші громадяни... Залишиться він на території, підконтрольній Києву, або приїде до нас - він може розпоряджатися своєю долею самостійно. Важливо, щоб його не примушували відмовитися від обміну. Це повинно бути підтверджено", - заявили джерела російських журналістів в "ЛНР".

В рамках переговорів ТКГ в Мінську було запропоновано, щоб добровільність відмови перевірили представники Червоного хреста. Члени угруповань "ЛДНР" від цього варіанту відмовилися і стали вимагати, щоб цим займався координатор підгрупи ТКГ з гуманітарних питань Тоні Фріш.

"У нас є довіра до Тоні Фріша. Він, як арбітр, який підтвердить, що відмовник приймав рішення про вихід з обміну сам, нас влаштовує", - заявили члени "ЛДНР".

Сам Фріш зазначив, що почне перевірку із зустрічей з відмовниками, але тільки після католицького Різдва 25 грудня. Раніше заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявляв у Верховній Раді, що обмін полоненими між Росією і Україною може відбутися до 31 грудня. Він зазначив, що обмін до кінця 2019 року сторони обговорюватимуть на відеоконференції між Україною і Росією 20 грудня.

Очільник Міноборони США звернувся з пропозицією до країн, які мають Patriot

вівторок, 30 квітень 2024, 22:02

Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін звертався до партнерів США із закликом передавати системи протиповітряної оборони Patriot Україні. Про це він розповів, виступаючи на засіданні Комітету збройних сил Палати представників, передають Патріоти...

Через кримінальну справу проти неї в Україні: Росія відмовила в громадянстві колаборантці з Києва

вівторок, 30 квітень 2024, 21:22

Колаборантці з Києва, яка виїхала на територію країни-агресора РФ, відмовили в російському громадянстві. Причина відмови — кримінальна справа проти жінки в Україні за підтримку вторгнення РФ. Про це повідомляють російські ЗМІ, передають Патріоти Україн...