Не випадковість? Перший витік секретних даних з Пентагону стався через 48 годин після вторгнення РФ в Україну

Військовослужбовець Національної гвардії ВПС США Джек Тейшейра, якого звинувачують у витоку секретних документів, публікував конфіденційну інформацію набагато раніше і для значно більшої аудиторії. Перший витік за його участі стався менше ніж через 48 годин після вторгнення Росії в Україну. Про це йдеться у матеріалі The New York Times, передають Патріоти України.

Видання задається питанням, чому влада не виявила витік раніше, особливо з урахуванням того, що дописи Тейшейри змогли побачити сотні людей.

"У лютому 2022 року, незабаром після вторгнення в Україну, профіль користувача, який збігався з профілем льотчика Джека Тейшейри, почав публікувати секретні розвідувальні дані про російські військові дії в групі чату на Discord – популярній серед геймерів соціальній медіа-платформі. Чат-група налічувала близько 600 учасників", – пише The New York Times.

Видання припускає, що перший витік стався менше ніж через 48 годин після вторгнення Росії в Україну. "Бачив звіт Пентагону, в якому говориться, що Росія для вторгнення використовує третину своїх сил", – написав користувач. Очевидно, бажаючи справити враження на інших учасників групи, які поставили під сумнів його аналіз, він додав: "У мене є трохи більше, ніж інформація з відкритих джерел. Переваги перебування в підрозділі розвідки ВПС США", – пише NYT.

Видання звертає увагу, що деякі з опублікованих розвідувальних даних ніби передвіщали розвиток подій на полі бою. Зокрема, 27 березня 2022 року він поділився секретною інформацією про відступ Росії з Києва, зазначивши, що цю інформацію "знайшов на сайті АНБ".

"Є деякі великі новини. Може бути планове відведення військ РФ на захід від Києва", – написав користувач а через два дні російські офіційні особи оголосили, що відходять з-під української столиці", – пише NYT.

За даними американського видання, Тейшейра також повідомляв про втрати сторін у війні, про пріоритети України та діяльність російських спецслужб, і особливо про те, які країни надають летальну допомогу Україні.

"Часом здавалося, що він відправляв повідомлення з військової бази, де дислокувався. В одній розмові він сказав, що збирається увійти в зону, де люди з допуском безпеки можуть отримати доступ до секретних комп’ютерних мереж, відому як SCIF – Sensitive Compartmented Information Facility. … Слідчі вважають, що він використовував права адміністратора, пов'язані з його роботою в області інформаційних технологій, для доступу до документів. У своїх публікаціях льотчик Тейшейра сказав, що його робота дає йому доступ до матеріалів, які інші не бачать. Він хвалився, що його "робота дає змогу отримати привілеї, яких не мають більшість розвідників". А коли один із користувачів Discord закликав його не зловживати доступом до секретних розвідданих, Тейшейра відповів: "занадто пізно", – пише The New York Times.

Також видання стверджує, що Тейшейра пропонував приватно поділитися інформацією з членами групи, які живуть за межами Сполучених Штатів, казав, що зміг отримати доступ до сайту Агентства національної безпеки (агентство криптологічної розвідки США, яке відповідає за збір та аналіз іноземної розвідувальної інформації) і хвалився доступом до розвідданих американських партнерів.

Зазначається, що Тейшейра продовжував ділитися детальною інформацією з великою групою чату більше року, поки не припинив місяць тому.

"Я був дуже щасливий охоче та з ентузіазмом висвітлювати цю подію протягом минулого року та ділитися з усіма вами тим, що бачать небагато людей. Але зараз я вирішив припинити з оновленнями", – написав він 19 березня 2023 року.

Також видання The New York Times пише, що намагалося отримати коментарі в АНБ та інших органах, однак отримало відмову.

"Речник Агентства національної безпеки відмовився від коментарів, передавши запитання Міністерству юстиції. Речниця посольства Великої Британії також відмовилася від коментарів", – йдеться у матеріалі NYT.

Нагадаємо, що справа проти 21-річного льотчика Джека Тейшейри, якого заарештували 13 квітня, стосується витоку секретних документів про іншу групу Discord, що складається з приблизно 50 членів, під назвою Thug Shaker Central. Там він у жовтні 2022 року почав публікувати конфіденційну інформацію, отриману внаслідок роботи фахівцем з інформаційних технологій на базі ВПС у Массачусетсі з доступом найвищої секретності. Оприлюднена ним інформація включала подробиці про втрати росіян і українців, діяльність російських розвідувальних агенцій і оновлення допомоги, яка надається Україні.

Ганьба Х***ла: У Путіна влаштували істерику через послів, які бойкотували інавгурацію

вівторок, 7 травень 2024, 18:43

Посли, що не прийшли на інавгурацію Путіна, забули, навіщо перебувають у Москві, вважає помічник очільника РФ Юрій Ушаков. Про це помічник Путіна заявив 7 травня, передають пропагандистські агентства РФ, передають Патріоти України. "Вони забувають, за ...

Перетворили на брухт: Українські захисники знищили самохідну артустановку РФ та показали ефектне відео

вівторок, 7 травень 2024, 18:30

Сухопутні війська України знищили російську самохідну артустановку. Відповідне відео українські захисники опублікували в мережі, передають Патріоти України. Зазначається, що на відео показано роботу 45-ї окремої артилерійської бригади Збройних Сил Укра...