Не випадковість? Помер один з фігурантів справи про вибухи на складах у чеському Врбетіце "з російським слідом"

Чеські ЗМІ дізналися про смерть у Греції одного з фігурантів розслідування про вибухи на складах зі зброєю у Врбетіце, у причетності до яких підозрюють Росію. Про це повідомляють з посиланням на свої джерела Radiožurnál та портал iROZHLAS, передають Патріоти України.

Колишній радянський військовий Ніколай Шапошніков, якого підозрювали у зв’язках з ГРУ і причетності до диверсії, помер у Греції, де проживав останніми роками. За словами джерел, причиною його раптової смерті став серцевий напад, розтин не дає підстав припускати версії із вбивством.

Шапошніков з дружиною приїхати до Чехії наприкінці 1990-х років та згодом отримали громадянство. На момент подій у Врбетіце Шапошніков працював у збройовій компанії Imex Group, яка орендувала ці склади.

Слідчі, що займалися справою вибухів у Врбетіце, зацікавилися Шапошніковим близько двох років тому як особою, що потенційно могла допомагати у Чехії російським агентам Анатолію Чепізі та Александру Мішкіну (відомим як "Петров" і "Боширов"). За неофіційними даними чеських ЗМІ, слідчі з’ясовували, чи мав він зв’язки з генералом російських спецслужб Андреєм Аверяновим, що відповідав за елітний підрозділ 29155, який вважають причетним до диверсії (йому ж приписують отруєння Скрипалів у британському Солсбері).

У минулому Шапошніков заперечував знайомство з Аверяновим. Чеські ЗМІ, знов таки з посиланням на джерела, повідомляли, що Шапошніков та Аверянов перетиналися у Португалії невдовзі перед першим вибухом у Врбетіце. Два роки тому донька Шапошнікова, з якою вдалося поспілкуватися репортерам, підтвердила цей факт.

Втім, невідомо, чи тодішня версія слідства досі залишається актуальною. У поліції відмовилися коментувати деталі розслідування, як і інформацію про смерть Шапошнікова. У Регіональній прокуратурі Брно також сказали, що не можуть давати коментарів.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Є шанси на перемогу? Підтримка Гарріс американцями з початку місяця зросла на 11 пунктів, - опитування WSJ

субота, 27 липень 2024, 21:46

Підтримка Гарріс серед зареєстрованих виборців різко зросла з 35% на початку місяця до 46%, що на 11 пунктів вище, ніж раніше, однак Трамп все ще попереду. Про це інформує The Wall Street Journal, передають Патріоти України. Згідно з новим опитуванням,...