"Не знаю жодного великого політика, який не використовує ботів": Політтехнолог розкрив скандальні деталі президентських виборів

Дмитро Раімов зізнався, що ботоферми - дуже ефективний спосіб впливати на громадську думку.

Дмитро Раімов. Фото: "TheБабель".

Під час передвиборчої кампанії штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського допомагали відбивати негатив від їхнього лідера, використовуючи "ферму" ботів у соціальних мережах. Про це розповів політтехнолог і колишній радник міністра охорони здоров'я Дмитро Раімов в інтерв'ю "TheБабель", передають Патріоти України.

Він був одним із тих, хто сприяв партії "Слуга народу" на виборах — займався кризовими комунікаціями. "Нас запросили джентльмени, які дуже хотіли, щоб змінилася влада і, можна сказати, співчували кандидату Зеленському. Це наші давні клієнти українські бізнесмени, абсолютно не пов'язані з політикою, але які сильно постраждали від незаконних дій попередньої влади", — сказав політтехнолог.

Водночас відмовився називати імена тих "джентельменів". А на запитання, у чому саме полягала допомога, зізнався, що вдавався до використання ботоферм. "Ми відбивали негатив від Зеленського у соціальних мережах. У нас для цього є всі необхідні компетенції, команда і свої ботоферми, сітки публічних сторінок, Тelegram-канали та спільноти експертів і блогерів", — зазначив він.

Раімов підкреслив, що політтехнологи дуже часто використовують ботів. На його думку, це своєрідна частина інструменту, що дозволяє підтримувати громадську думку в коментарях. "Хотілося б сказати, що можна від них відмовитися, але після виборів і роботи у Міністерстві охорони здоров'я розумію, що це сильний інструмент. Я не знаю жодного великого політика, який не використовує ботів. І точно знаю, що цей інструмент працює. Люди читають коментарі і на їхній основі формують свою думку , — додав він.

Раімов зазначив, що насправді його боти не працювали в штабі кандидата Зеленського і не отримували ніяких гонорарів — оскільки основна команда і так добре справлялася у соцмережах. "Але коли з'явилися ізраїльські технологи, які розганяли історію про наркотики й аналізи, підключилися ми. Наскільки я знаю, про мою участь у цій справі Зеленському розповіли вже постфактум, показуючи результат роботи", — підсумував політтехнолог.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...