Небезпечний прецедент: Суддя Голубицький, який затягував розгляд справи Гонгадзе, оскаржив рішення про догану і отримає компенсацію

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Голубицький та, який у 2021 році отримав догану та був позбавлений доплат на 3 місяці через затягування розгляду справи про вбивство засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе, оскаржив рішення ВРП про догану і отримає компенсацію коштів.

Про це свідчить постанова Великої палати Верховного суду, пресслужба Судової влади у коментарі "Українській правді"

Дослівно з постанови суду: "Скаргу ОСОБА_1 задовольнити. Рішення Вищої ради правосуддя від 30 січня 2024 року… скасувати".

Також суд постановив стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Вищої ради правосуддя на користь судді Голубицького 1 211 гривень судового збору.

Ця постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Таким чином, суддя Голубицький наразі не має догани і отримає з бюджету компенсацію, яка, за даними співрозмовника УП, може становити приблизно на 120-150 тисяч гривень.

Як пояснили УП у пресцентрі Судової влади, у 2021 році Вища рада правосуддя винесла догану Голубицькому через затягування розгляду справи про вбивство Гонгадзе. Також було прийнято рішення про позбавлення судді доплат на 3 місяці.

Голубоцький подав скаргу на це рішення, але 30 січня 2024 року уже новий склад ВРП відмовив судді у її задоволенні. ВРП визнала попереднє рішення правомірним, чиним і визнали порушення з боку Голубицького.

У пресцентрі Судової влади також нагадали, що судді можуть оскаржувати рішення ВРП у Великій палаті Верховного суду, чиє рішення є остаточним. Суддя Голубицький так і зробив − і 13 червня Велика палата ВС його скаргу задовольнила.

За словами співрозмовника УП, Велика палата, приймаючи рішення, "взялася за формулювання "розумні строки"".

У пресцентрі Судової влади пояснили, що це рішення викликає у них певне занепокоєння, оскільки може створити прецедент для інших суддів, чиї справи наразі розглядаються у судах − наприклад судді Тандира чи судді Князєва.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...