Недоімперія під "мікроскопом": США вивели на орбіту унікальний розвідувальний супутник NROL-82. Чого чекати

Для розуміння ситуації, знаменитий космічний телескоп "Габбл" є родичем запущеного США минулого понеділка розвідувального супутника в рамках місії NROL-82

В понеділок, 26 квітня ц.р., о 23:47 за київським часом успішно запустили надважку ракету Delta IV Heavy компанії United Launch Alliance, нагадує Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих, зазначають Патріоти України.

Запуск відбувся на авіабазі ВПС США Vandenberg, що в Каліфорнії, з майданчика SLC-6. Національне управління військово-космічної розвідки США (англ. National Reconnaissance Office, NRO) здійснило запуск секретного супутника оптико-електронної розвідки NROL-82, або, за іншою класифікацією KH-11-18 (Crystal-18, USA 314)

Про це повідомляє ресурс c4isrnet.com. І це, за даними видання, є першим запуском, що здійснений Національним управлінням військово-космічної розвідки США після запуску останнього розвідувального супутника NROL-71 (KH-11-17, Crystal 17, USA 290) в січні 2019 року.

Наразі в NRO не розкрили деталі щодо самого супутника, що прихований під кодовою назвою NROL-82, однак відзначили, що "це корисне навантаження в інтересах національної безпеки та було розроблене, виготовлене та скероване Національним управлінням військово-космічної розвідки США".

Також в агентстві заявили, що "NROL-82 всебічно забезпечуватиме завдання в інтересах національної безпеки США постачаючи розвідувальну інформацію вищому військово-політичному керівництву США, розвідувальному співтовариству та міністерству оборони".Запуск надважкої ракети Delta IV Heavy транслювався у прямому ефірі. За кілька секунд до відриву ракети від землі в систему двигунів для їх охолодження впорснули рідкий водень, який планово спалахнув.

Коли горів "непідкислений" киснем водень, з боку здавалося, ніби-то трапилася аварія і ракета зараз вибухне - це особливість Delta IV Heavy (можна бачити на відео нижче з 21.40).

З огляду на секретність місії NROL-82, трансляція закінчилася одразу після "відстрілу" головного обтічника (на 27.55).

Незважаючи, на те, що відомості про супутник засекречені, в РФ вже висловили впевненість в тому, що американцями був виведений на еліптичну орбіту з перигеем 250 км і апогеєм 1020 км черговий розвідувальний супутник KH-11 Key Hole ("Замкова щілина") з оптико-електронною апаратурою.

Основне завдання цього супутника полягає в передачі розвідувальному співтовариству США в режимі реального часу зображень з ультрависокою роздільною здатністю.
Ескізний проект супутника KH-11 Kennen
Зокрема, роздільна здатність апаратури супутника KH-11 становить приблизно 15 см. Його головне дзеркало має діаметр 2,4 метра. Воно аналогічне тому, що встановлене на американському космічному телескопі Hubble. Цей інструмент дослідників дального космосу свого часу був створений компанією Lockheed Martin саме на основі розвідувального супутника KH-11. Збирання космічного телескопа Хаббл в компанії Lockheed - він є родичем розвідувального супутника супутника KH-11 і співставний з ним за розмірами
За оцінками росіян, розмірами запущений американцями цього разу супутник також нагадує Hubble і має довжину 19,5 метрів, діаметр - близько 3 метрів. Ці розміри дали привід порівнювати ці супутники з автобусом, що близький до них за своїми довжиною та висотою. Про розміри супутника KH-11 можна судити за цим порівнянням телескопу "Габбл", з міським автобусом В РФ говорять про те, що тепер, після цього останнього запуску, американське орбітальне угруповання має шість важких супутників типу KH-11. Вартість одного такого супутника може доходити до 2 млрд. доларів США.

Розвідувальні супутники серії KH-11 США запускають з грудня 1976 року постійно їх удосконалюючи. Спостерігачі оцінюють, що станом на сьогодні, було запущено 18 супутників, один з яких не був виведений на орбіту через позаштатну ситуацію. З 1976 року розвідка США отримує зображення високої роздільної здатності без необхідності спуску з навколоземної орбіти відпрацьованих фотографічних матеріалів - цей супутник став першим американським супутником-шпигуном, який використовував оптико-електронну цифрову фотокамеру.

National Reconnaissance Office, Національне управління військово-космічної розвідки США, ракета Delta IV Heavy, NROL-82, Defense Express KH-11 Kennan (так само відомий під кодовими назвами 1010 і Crystal) став першим американським супутником-шпигуном, який використовував оптико-електронну цифрову фотокамеру і зміг передавати отримані зображення практично одразу після зйомки. Територія заводу 444 в Миколаєві (нині ДП "ЧСЗ") - одне з переданих у 1985 році видавництву Jane's Fighting Ships фото, що було зроблене із супутника KH-11, засудженим пізніше в США за шпигунство Семуелем Морісоном

У 1984 році аналітик Центру морської розвідки Семуель Лоринг Морісон продав три секретних зображення з супутника KH-11 видавництву Jane's Fighting Ships. У 1985 році він був визнаний винним Федеральним судом в двох випадках шпигунства і розкрадання державної власності і засуджений на два роки в'язниці.

Цікаво, що на цих фото було зображено територію Заводу № 444 у м. Миколаїв (наразі ДП "Чорноморський суднобудівний завод") з закладеним на його стапелях нині сумнозвісним важким авіаносним кресером "Адмірал Кузнецов".

National Reconnaissance Office, Національне управління військово-космічної розвідки США, ракета Delta IV Heavy, NROL-82, Defense Express
"Адмирал Кузнецов" на стапелях в Миколаєві в 1984 році - одне з переданих у 1985 році видавництву Jane's Fighting Ships фото, що було зроблене із супутника KH-11, засудженим пізніше в США за шпигунство Семуелем Морісоном

Можна лише здгадуватись, яку деталізацію дають знімки з сучасних супутників серії KH-11, якщо такою високою вона була у 1984 році - при тому, що габарити та вага супутника залишилсь приблизно такими ж, а використовувана в приладах елементна база, завдяки технологічному прогресу та мініатюризації, зменшилась на порядок...

У Кобзона будуть гості? У Запорізькій області підірвали "депутата"-єдинороса

вівторок, 16 квітень 2024, 17:30

На тимчасово окупованій території Запорізької області підірвали "депутата"-єдинороса, передають Патріоти України. Як повідомив гауляйтер Володимир Рогов у Telegram, 16 квітня у Мелітопольському районі на Запоріжжі підірвали "депутата" Акимівської окруж...

У Брянську вночі знеструмили військові об’єкти росіян: У ГУР розкрили подробиці

вівторок, 16 квітень 2024, 17:22

У ніч на 16 квітня в російському Брянську вдалося знеструмити декілька військових та промислових обʼєктів РФ, передають Патріоти України. Деталі: Зокрема, внаслідок знищення трансформатора на електропідстанції потужністю 110 кВт без електроживлення зал...