Недонаддержава втрачає свій єдиний технологічний ринок: Росія третій рік поспіль скорочує експорт озброєння

Санкції позбовляють Москву як технологічних комлектуючих для озброєнь та заважають збуту "не имеющего аналогов в мире", застарілого металобрухту. ВПК РФ по більшості напрямків буксує, чи навіть деградує, поки конкуренти покращують свою продукцію

Минулого року експорт з РФ за так званими закритими статтями митної статистики, куди входять озброєння і військова техніка знизився на 16%, зазначають Патріоти України.

Згідно з оприлюдненими 8 лютого ц.р. річними даними Федеральної митної служби РФ (ФТС), російський експорт, прихований в митній статистиці під кодом SSSS, куди входять озброєння, військова техніка, літальні апарати й деякі ядерні матеріали, у 2020 році скоротився на 15,6%, до $11,48 млрд.

При цьому, падіння експорту спостерігається вже не перший рік. Якщо у 2018 році сума прихованого експорту складала $14,38 млрд, то у 2019 експорт за кодом SSSS становив вже $ 13,6 млрд.

Йдеться про сумарні постачання озброєнь (зброя і боєприпаси, військова авіація, військові кораблі, танки та бронетехніка), цивільних літаків і гелікоптерів, а також деяких ядерних матеріалів групи 28 ТН ЗЕД ("Продукти неорганічної хімії, з'єднання рідкоземельних металів, радіоактивні елементи або ізотопи"). Виділити виключно "військовий" експорт у відкритій статистиці ФМС неможливо.

Як можна побачити з цих даних, попри щорічні звіти російських держслужбовців про "зростання інтересу до російської зброї у світі", укладення все більшої кількості контрактів та відсутності впливання на експорт санкцій, реальна картина досить сильно відрізняється від декларованої.

Приблизно з початку минулого десятиріччя, від чиновників та представників компаній-виробників зброї РФ щороку було чутно про "зростання", при цьому сума експорту фігурувала десь однакова (на рівні $14-15 млрд). Не суттєво подібні звіти відрізняються й останнього року.

"Статистика відвантажень у нас ще остаточно не підведена, вона "на виході", але з великою часткою впевненості можна сказати, що план з експорту (озброєнь) ми виконали. Попри всю протидію і санкції, ми рухаємося вперед", - відзвітував у березні минулого року Директор Федеральної служби з військово-технічного співробітництва (ФСВТС) РФ Дмитро Шугай.

РФ
РФ продовжує масово закупати бувши у використанні літаки з США та Європи. Саме на них приходиться левова частка імпорту "зброї"

"Що стосується ВТС (Військово-технічне співробітництво), то план, який був затверджений президентом, ми виконуємо, і обсяг буде десь в районі 13 млрд приблизно - так само як торік", - повідомив глава "Ростех" Сергій Чемезов на зустрічі з прем'єром РФ Михайлом Мішустіним 8 січня 2021 року.

Проте в реальності спостерігається значне скорочення експорту. Більш того, власне зброї продається менше ніж на $11,48 млрд, оскільки частка групи 28 ТН ЗЕД досить не мала. Наприклад з $870 млн "збройового" експорту в США на $610 млн (за даними американського статбюро Census Bureau) прийшлося на матеріали, що відносяться до "ядерного палива".

РФ
Власне США (за даними американського статбюро Census Bureau) у 2020 році експортували в Росію цивільні літаки і їх деталі тільки на $321 млн. Але оскільки у статистиці, ФТС враховує імпорт по країні походження товару - ввезений б/в літак Boeing буде враховуватися як імпорт з США

Таким чином, можна з великою ймовірністю прогнозувати, що реальний експорт зброї з РФ минулого року склав не "звичайні" $15 і навіть не $13 мільярдів, а близько $10 млрд.

"Системи зношуються від запуску": Експерт оцінив, скільки ракет і як часто може запускати РФ по Україні

четвер, 28 березень 2024, 15:30

Російська окупаційна армія не відчуває особливого дефіциту ракет для атак по Україні. Загарбники потенційно здатні запустити дві-три хвилі по 70 ракет за добу. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політичний аналітик, експерт із ракетного озбро...

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...