Недонадімперія в своєму репертуарі: Уся "гумдопомога" США від росіян виявилася непридатною для використання

Колишній командувач військами США в Європі генерал Бен Ходжес заявив, що доставлений з Росії вантаж - це «не подарунок Кремля, а подарунок Кремлю».

У США з новою силою спалахнув скандал навколо російської гуманітарної допомоги, доставленої в Нью-Йорк 1 квітня. Її запропонував президент Росії Володимир Путін під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом, і американський лідер прихильно погодився, передають Патріоти України.

Вантаж доставив в міжнародний аеропорт ім. Кеннеді літак Ан-124 «Руслан» ВКС РФ. Уже це викликало різку критику з боку ряду американських політиків. Вони не могли погодитися з тим, що в період дії санкцій проти Росії її військовий літак спокійно приземляється в одному з головних цивільних аеропортів США.
Наступний виток скандалу спровокувала вже 2 квітня офіційний представник Державного департаменту Морган Ортагус. Вона написала в Twitter: «США погодилися придбати у Росії необхідне медичне обладнання, включаючи апарати вентиляції легенів і засоби індивідуального захисту».
Американські ЗМІ відразу же підняли шум. Вони хотіли зрозуміти, що ж все-таки отримала Америка - гуманітарну допомогу або товар, за який треба платити бюджетними грошима? Якщо це була угода, то нехай Білий дім скаже, що уряд придбав у Росії і на яку суму.
Вашингтон і Москва почали ухилятися від відповіді. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков наполягав на тому, що це була гуманітарна допомога. Трамп особисто заявив журналістам: «Це був дуже приємний жест з боку президента Путіна, і я міг сказати: «Ні, дякую», або я міг сказати: «Спасибі», але це був великий літак медичних поставок дуже високої якості, і я сказав : «Я це прийму».
Тоді ж у скандалу з'явився ще один важливий аспект. Виявилося, що ШВЛ, надіслані Росією, виготовив Уральський приладобудівний завод. Всього 45 апаратів «Авента-М». Проблема полягає в тому, що завод входить до складу концерну «Радіоелектронні технології» (КРЕТ), який знаходиться під санкціями з літа 2014 року.

В історії з усією цією скандальною гумдопомогою розбиратися західним ЗМІ довелося рівно місяць. І ось 2 травня картина прояснилася. Вперше стало відомо, скільки коштував весь московський вантаж. Телеканал ABC домігся від Агентства з надзвичайних ситуацій США (FEMA) повного опису того, що доставив 1 квітня «Руслан». Серед отриманих каналом копій документів виявився і рахунок на 659 тисяч 283 долари! Значить, це була угода?

FEMA дало пояснення. Це загальна сума, в яку оцінено вантаж. Вона необхідна для звітності. Однак, згідно з домовленістю між Вашингтоном і Москвою, агентство отримає гроші з бюджету і оплатить половину вартості вантажу.
Як з'ясувалося в Москві, іншу половину вже давно оплатив Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ). ABC здивувався - РФПІ знаходиться в списку санкцій! Всім американським компаніям і організаціям категорично заборонено вести з ним будь-які справи.
FEMA послалося на Державний департамент США. Мовляв, вони відповідають за контроль над виконанням санкцій. Вони оформляли документи на російський вантаж. Значить, дозвіл на участь РФПІ в постачанні було отримано.
ABC взявся вивчати опис. Ось що там було написано: 4 тисячі промислових протигазів М-95, які повністю закривають обличчя, 15 тисяч респіраторів, 80 тисяч упаковок антисептика, 400 тисяч різних предметів медичного одягу, включаючи захисні комбінезони, і 30 тисяч рукавичок, а також 45 ШВЛ «Авента- М».
Телеканал став з'ясовувати, як був використаний московський вантаж, чи знадобився він. Адже Білий дім і Кремль в один голос твердили, що все, що доставив «Руслан», мало суто медичне призначення.
Перше, про що відразу вдалося дізнатися, - рукавички. Приблизно половина з них виявилася не хірургічними, а звичайними гумовими, які використовують господині, миючи посуд або прибираючи на кухні.
Друга проблема - протигази. Експерти заявили ABC, що промислові протигази М-95, надіслані російською стороною, «відповідають вимогам військових із захисту від хімічної і біологічної загрози, але не використовуються в медичних установах». Там вони не приносять користі.
Нарешті, третя проблема - все ті ж злощасні уральські ШВЛ. Потрібно розуміти, що апарати штучної вентиляції легенів - це дуже складна і дорога медична техніка. «Авента-М» працюють при напрузі 220 вольт. У США використовується повсюдно напруга 110 вольт. ABC так і не вдалося з'ясувати, підключили в Нью-Йорку або Нью-Джерсі хоча б один з російських ШВЛ чи ні. Або їх відразу відправили на склад і забули? Представник FEMA дуже обережно повідомив телеканалу: «Наскільки мені відомо, з апаратами вентиляції легенів були проблеми...».
Колишній командувач військами США в Європі генерал Бен Ходжес заявив, що доставлений з Росії вантаж - це «не подарунок Кремля, а подарунок Кремлю». Він упевнений, що вся ця затія Путіна з нібито гуманітарною допомогою є черговою «пропагандистською пасткою» Кремля.

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...

Оце так: У США визнали, що новітні ракети, які отримала Україна, не виправдали себе

субота, 27 квітень 2024, 10:52

У Сполучених Штатах Америки визнали, що новітні ракети, які вони передали Україні, не виправдали себе в умовах нашої війни. Ймовірно, йдеться про малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB, передають Патріоти України. . Про це під час безпекового фору...