Неєвропейський шлях: Кваснєвський застеріг Зеленського

На форумі YES в Києві колишній президент Польщі (1995-2005) також був серед почесних гостей і ділився своїм баченням щодо розбудови України як заможної та демократичної держави, зазначають Патріоти України.

Так на думку Олександра Кваснєвського, голові української держави не варто брати на себе занадто багато повноважень.

"У такій великій країні, як Україна, якщо президент думає, що може контролювати все, то він буде робити дуже багато помилок, тому що це просто неможливо", - зазначив ветеран великої політики.

Кваснєвський порадив українському лідеру навпаки - допомогти всім демократичним інститутам в країні, в тому числі судам, правоохоронним органам і виборчій комісії стати більш вільними і самостійними.

“Я був президентом і скажу: якщо ти контролюєш все, то ти не контролюєш нічого. Тому що в тебе немає часу усім займатись. Треба розподіляти повноваження”, - резюмував польський політик, котрий вніс питомий внесок у розбудові сучасної Польщі, як і українсько-польського історичного примирення.

"Для мене він (Зеленський.-ред.) не виглядає людиною, яка хоче бути авторитарним лідером. Для нього дуже важлива комунікація з людьми... З іншого боку, в такій великій країні як Україна, якщо Президент думає, що може контролювати все, то помиляється, буде робити багато помилок. Адже це абсолютно неможливо”, - додав пан Кваснєвський.

Крім того, досвідчений політик закликав Володимира Зеленського не переслідувати Петра Порошенка. За словами Кваснєвського, переслідування Порошенка за політичними мотивами буде великою помилкою нової української влади. Про це екс-президент Польщі сказав в інтерв'ю BBC News Україна.

"По-перше, всі ці рішення, кого ув'язнити, повинні ухвалюватися незалежним прокурором, судом, без впливу політичного чинника. Якщо буде чиста політика, то це поганий приклад на майбутнє, крім того, це дасть сигнал світу, що українці не можуть позбутися своєї історичної хвороби — реваншизму. Ми прийшли до влади — тепер будемо давити тих, хто був до нас. На мою думку, це також не буде сприяти іміджу України", - зазначив він.
Кваснєвський наголосив, якщо Зеленський спробує влаштувати Порошенку політичний реванш, то світ не мовчатиме, а постраждає, передовсім, імідж нової української влади.
"Якщо буде такий політичний спектакль, то, звісно, світ не мовчатиме. Ми це вже знаємо з часу переслідування Тимошенко. Порошенко був партнером, шанованим партнером багатьох лідерів у Європі, вони не будуть сидіти і дивитися. Якщо це буде суд, якщо будуть докази — це інша справа, але якщо це робиться з політичною мотивацією, то, звичайно, всі ці люди будуть голосно про це говорити", - вважає колишній лідер Польщі.

"Ворог має тактичні успіхи": Сирський підтвердив втрату трьох сіл поблизу Авдіївки

неділя, 28 квітень 2024, 16:29

Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський визнав, що ситуація на фронті загострилась. Детальніше про події на передовій він розповів у своєму Telegram, передають Патріоти України. За словами головкома, намагаючись захопити стратегічну ініціативу...

"Колеги геть байдужі до питання": Нардепка підготувала альтернативну версію законопроєкту про демобілізацію

неділя, 28 квітень 2024, 16:06

Народна депутатка Інна Совсун заявила, що підготувала ще одну версію законопроєкту про демобілізацію на тлі наміру влади створити подібний документ у термін до 8 місяців. Вона наголосила на важливості швидшого ухвалення рішення в цьому питанні. Про це ...