"Немає жодного консенсусу": Кулеба різко відреагував на заяву Ердогана про готовність України прийняти більшість вимог Росії

Голова МЗС України Дмитро Кулеба різко відреагував на коментарі президента Туреччини щодо готовності України піти на поступки Росії на переговорах. У коментарі Українській правді міністр заявив, що поки що немає жодного консенсусу, та й обговорювані сторонами пункти, перераховані Реджепом Тайіпом Ердоганом, наводяться некоректно, передають Патріоти України.

Раніше президент Туреччини заявив, що Київ і Москва нібито близькі до консенсусу з чотирьох із шести спірних питань. Турецька Anadolu, цитуючи Ердогана, повідомила, що нібито українська сторона готова піти на певні поступки щодо членства в НАТО, державної мови, демілітаризації та системи колективної безпеки.

«Вважаю, у чотирьох пунктах у переговорах є консенсус. Перший пункт стосується вступу України до НАТО. Спочатку Україна наполягала на членстві в Альянсі, але згодом Зеленський почав заявляти про можливість відмови. Інший пункт стосується прийняття російської мови в Україні як офіційної. Зеленський погодився і з цим», — заявив Ердоган.

Турецький президент зазначив, що у питанні демілітаризації не йдеться про повне роззброєння України, а тому Київ «може піти на певні поступки». У питанні нової системи колективної безпеки Україна нібито «продемонструвала позитивний підхід».

За версією Туреччини, єдине, у чому сторони не дійшли консенсусу, це статус окупованого Криму та Донбасу. У цьому ключі висловився і помічник Путіна Володимир Мединський. За його словами, щодо другорядних питань у делегацій позиції близькі, натомість в головних пунктах сторони «фактично тупцюють на місці».

Зі свого боку, очільник МЗС України Дмитро Кулеба стверджує, що сторони не дійшли консенсусу навіть за чотирма згаданими пунктами. «Немає жодного консенсусу з Росією щодо згаданих президентом Туреччини чотирьох пунктів. Зокрема, єдиною державною мовою в Україні є і буде українська. Та й загалом класифікація ключових тем переговорів на чотири чи іншу кількість пунктів некоректна», — заявив на це міністр закордонних справ.

На боці агресора: Китай різко збільшив поставки в Росію сировини для виробництва боєприпасів, - ЗМІ

п’ятниця, 17 травень 2024, 15:28

Китай різко збільшив до Росії експорт нітроцелюлози. Це матеріал подвійного призначення, який можна використовувати для виробництва боєприпасів. . Видання вказує, що це сталося після початку вторгнення в Україну. Журналісти проаналізували дані, опублі...

Перетворили на брухт: Українські прикордонники знищили замасковану ворожу БМП в околицях Вовчанська (відео)

п’ятниця, 17 травень 2024, 14:48

Українські прикордонники знищили ворожу замасковану бойову машину піхоти (БМП) окупантів в околицях Вовчанська. Результатом своєї роботи вони поділились у мережі. Як йдеться у повідомленні, уразили ворожу техніку прикордонники бригади "Сталевий кордон"...