Неоколоніалізм недоімперії зазнав важкого удару: Судан зупинив будівництво російської військово-морської бази та розірвав угоду

Військовий Судану та Росії у Судані. 10.10.2020

Судан призупинив будівництво на своїй території російської військово-морської бази, повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Судан оголосив про припинення дії угоди з Росією про створення морської бази на території країни. Хартум також заявив, що заблокує будь-яке нове розміщення російських військових кораблів на своїй території.

“Про те, що Росія збирається відкрити пункт матеріально-технічного забезпечення Військово-морського флоту на території Судану, на узбережжі Червоного моря, стало відомо у листопаді 2020 року. Проєкт обговорювався ще з колишнім президентом і диктатором Судану Омар аль-Баширом, скинутим в результаті військового перевороту в 2019 році” – йдеться у повідомлені.

Навчальний катер проєкту УК-3 переданий ВМС Судану

Базу передбачалося використовувати для проведення ремонту, поповнення запасів і відпочинку членів екіпажу військових кораблів Росії.

За угодою, Судан передавав Росії в безоплатне користування на весь термін територію і нерухоме майно, що включають в себе берегову зону та водну акваторію з зоною причального фонду (зону стоянки плавзасобів).

Максимальна чисельність військового і цивільного персоналу пункту МТО не повинна була перевищувати 300 осіб, її збільшення було можливе лише за погодженням з Суданом.

Згідно з цим документом, Росія могла розміщувати в Судані до чотирьох військових кораблів, включаючи кораблі з ядерною енергетичною установкою.

Додатково Росія також мала можливість ввозити та вивозити з пункту ВМФ будь-яке озброєння, боєприпаси, обладнання, матеріали та інше майно, необхідні для функціонування бази.

Термін дії угоди складав 25 років з автоматичним продовженням на 10-річні періоди в разі, якщо жодна зі сторін, не пізніше ніж за рік до закінчення відповідного періоду, письмово не повідомить іншу по дипломатичних каналах про свій намір припинити дію угоди.

Мінфін США вніс до санкційного списку кілька людей і компаній, за даними Вашингтону, пов’язаних з Пригожиним. Вони базуються у Судані, Гонконзі та Таїланді. Мінфін заявив, що мережа бізнесмена використовує природні ресурси Судану для особистої вигоди і «поширення згубного впливу» у світі. У відомстві також вказували, що Пригожин вважається фінансистом «Приватної військової компанії ПВК) Вагнера», яка, зокрема, діє і в Судані.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...