Нещодавні обстріли показали, росіяни модернізувала ракету Х-101, вдвічі збільшивши її бойову частину

 Друга бойова частина має готові уражаючі елементи кубічної форми / фото Міноборони РФ

Росіяни вкотре модернізували крилату ракету повітряного базування Х-101, яка все отримала збільшену бойову частину вагою приблизно у 800 кг.

Як відзначають аналітики Defense Express, така вага вдвічі більша за попереднє оснащення ракети бойовою частиною вагою близько 400 кг. За їхніми словами, мова йде не про просте збільшення ваги однієї бойової частини, а про рішення із розміщенням двох окремих бойових частин.

"Друга бойова частина має готові уражаючі елементи кубічної форми. Зазвичай такі елементи використовуються у зенітних ракетах, але у випадку застосування для удару по наземних цілях мають значний уражаючий ефекти проти людей", - сказано в матеріалі.

Аналітики припускають, що встановлення додаткової бойової частини на додачу до звичайної осколково-фугасної відбулось завдяки зменшенню розміру паливного бака, що означає зменшення дальності польоту ракети.

"Водночас інформація щодо варіанту з оснащенням Х-101 двома бойовими частинами прослідковується у російських джерелах ще з середини 2010-х років, на стадії розробки та випробувань цієї ракети. Тоді вказувалась, що в одному з варіантів оснащення ракети бойова частина вагою 400 кг може бути розділена на дві. Перша може бути скинута на парашуті на дальності у 100 км від основної цілі. Від такої реалізації тоді відмовились та повернулись лише зараз. Але який саме механізм скидання використаний у новій версії Х-101 наразі знаходиться під питанням", - додали там.

На Кавказі та на Уралі: Українська розвідка повідомила про знищення двох тепловозів у Росії

понеділок, 29 квітень 2024, 5:00

З огляду на те, що до 90% логістики окупантів зав'язано на залізницю, "тепловозний терор" болісно відбивається на постачаннях військ, що воюють проти України. У російських містах Оренбург і Владикавказ у неділю і п’ятницю було знищено два тепловози, по...

"Відстежуємо та б'ємо": Сирський опублікував кадри авіаударів по місцях зосередження військових РФ (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 0:55

Українські військові завдали ударів по місцях зосередження російських солдатів у Донецькій та Запорізькій областях. Про враження цілей у двох регіонах у неділю, 28 квітня, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. "Відстежуємо та б'ємо. Сього...