Несподіваний візит: Президентка Молдови Мая Санду вирушила до Бучі, Бородянки та Ірпеня

Президентка Молдови Мая Санду 27 червня прибула з незапланованим візитом до Києва. Про це йдеться в повідомленні президентської канцелярії, передають Патріоти України.

Глава республіки відвідає міста Київської області — Бородянку, Бучу та Ірпінь. У планах Санду — зустріч із її українським колегою Володимиром Зеленським.

Офіс Санду не коментував деталі візиту. Сама президентка 24 червня в ефірі передачі Primele știri на Prime обіцяла розповісти подробиці, коли "підтвердяться всі деталі".

Прессекретар адміністрації Зеленського Сергій Никифоров у коментарі News Maker зазначав, що ніхто заздалегідь не повідомлятиме про візит Санду до Києва через дотримання заходів безпеки.

На початку травня цього року до Києва приїжджали речник молдавського парламенту Ігор Гросу, його супроводжувала депутатка від партії "Дія та солідарність" Ліліан Карп. Обидва політики були у Бучі, повідомив телеканал TV8.md.

Кандидати в ЄС — Зеленський та Санду обговорювали "спільний шлях"

Напередодні саміту Євроради 23 червня Санду обговорювала телефоном із Зеленським рекомендацію Єврокомісії про надання статусу кандидата Молдові та Україні. "Ми віддані зміцненню нашої співпраці щодо інтеграції до ЄС", —писала вона у Twitter. Зеленський за підсумками розмови наголосив на домовленості України та Молдови про взаємну допомогу на шляху до Євросоюзу.

Війна в Україні — проблеми з винищувачами МіГ-29

Позиція Кишинева щодо повномасштабного вторгнення РФ в Україну, за даними "Європейської правди", обурила Київ.Молдова спочатку відмовилася вводити проти РФ економічні санкції, але пізніше зробила це неофіційно, щоб не потрапити до російського списку "недружніх країн".

Ще одне спірне питання — це постачання зброї. Українська влада в перші дні війни просила уряд Молдови продати радянські винищувачі МіГ-29, але їм відмовили — Кишинів не захотів дратувати РФ, пише видання. Санду заявила про відсутність у Молдови сучасної зброї та неможливість її передати згідно з конституцією країни.

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...