Невтомний лицар Визвольних змагань України загинув від рук московських "чекістів": Українці створили петицію Зеленському за присвоєння звання Героя України Євгену Коновальцю

Після падіння УНР від московської навали, полковник Коновалець майже два десятиріччя на чужині дієво боровся за звільнення України. Цьогоріч патріоти вшановуватимуть черговий ювілей великого сина України.

Створено електронну петицію на присвоєння Героя України видатному діячу ХХ століття Євгену Коновальцю, зазначають Патріоти України.

Також автори ініціюють процес перепоховання його праху з міста Роттердам (Нідерланди) на територію України.

Він брав активну участь у національно-визвольних змагань 1917-1921 років. Сформував один з найбільш боєздатних загонів у Армії УНР – корпус Січових Стрільців. Підрозділ на чолі з Коновальцем проявив себе у захисті столиці від більшовицького Січневого повстання, боях за Київ та чисельних бойових операціях проти “білої” та “червоної” російських армій.

Після поразки національно-визвольних змагань продовжив боротьбу за українську державність. У 1920 році заснував Українську Військову Організацію, яка стала координаційним центром підпільної боротьби на території України.

Присяга Січових Стрільців у Старокостянтинові в 1919 році

Згодом поповнена свідомим молодим активом та інтелігенцією, організація стала фундаментом для створення у 1929 році політичної партії ОУН, першим головою якої одноголосо було обрано Євгена Коновальця. Діяльність ОУН була направлена на об’єднання України та визволення її від окупаційних режимів.

Маршрут підгрупи «Південь» ОУН (б)

Під керівництвом Євгена Коновальця виховалось покоління патріотів, що створили Українську Повстанську Армію, яка 15 років вела боротьбу за Незалежність.

Євгена Коновальця було вбито 23 травня 1938 р. у Роттердамі агентом Павлом Судоплатовим у результаті спецоперації окупаційної влади Радянського Союзу. СРСР вбачав в обличчі Коновальця людину, яка здатна відокремити Україну від держави-окупанта та здобути незалежність.

У Роттердамі й похований полковник, де кожен рік офіційні представники посольства України у Нідерландах вшановують пам’ять нашого героїчного співвітчизника.

Зараз Євген Коновалець має деякі вшанування на місцевому рівні, але немає загальнодержавного визнання як до прикладу інші борці XX ст. – Степан Бандера, Роман Шухевич, Августин Волошин, Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Степан Хмара та багато інших.

Стан вшанування пам’яті Коновальця на сьогодні:

  • вулиці в честь Коновальця є в більш, ніж 85 міст та селищ, зокрема в 11 обласних центрах – Дніпрі, Житомирі, Івано-Франківську, Києві, Луцьку, Миколаєві, Рівному, Тернополі, Хмельницькому, Львові, Полтаві
  • всього три пам’ятники (м. Моршині, м. Івано-Франківськ, с. Старі кути) та чотири меморіальні дошки (м. Калуш, м. Полтава, м. Боярка та м. Київ)

У 2016 році до відзначення 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця уряд затвердив план заходів з висвітлення ролі полковника в боротьбі українського народу за власну державу та подолання міфів радянської пропаганди. Це був перший важливий крок до визнання Коновальця героєм.

Наступним кроком має стати присвоєння йому звання Героя указом Президента України та перепоховання на територію України, з чим ми до Вас і звертаємося – ініціювати цей процес, – написали автори петиції

Це буде найкращий прояв вшанування пам’яті видатного українця на державному рівні до 130-річчя його дня народження, яке відбудеться 14 червня 2021 року.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...