Незабаром Авакова лише лінивий не картатиме? Свідки із записаних телефонних розмов заарештованих у справі Шеремета запевняють, що "фрази-докази" висмикнуті з контексту

​Імениті митці започатковують публічний і масштабний рух задля підтримки підозрюваних.

У справі щодо вбивства Павла Шеремета Генпрокуратура України оновила групу прокурорів. Не пройшов переатестацію Олександр Лукашенко, який підписав підозри у справі про вбивство журналіста, через невідповідність вимогам професійної етики та доброчесності: як повідомили в ГПУ, нагадують Патріоти України. Підозрюваний в організації злочину ексатовець і музикант Андрій Антоненко подав позов до президента Зеленського і міністра внутрішніх справ Авакова. З приводу того, що під час брифінгу, де озвучили імена підозрюваних у справі Шеремета було порушено принцип презумпції невинуватості. А ексчоловік і друг також підозрюваної Юлії Кузьменко спростували її скандальні телефонні розмови, йдеться в сюжеті ТСН.


Апеляційний суд столиці через тиждень після гучних затримань трьох основних підозрюваних, за версією поліції, у вбивстві журналіста Павла Шеремета, Нацгвардія фактично бере штурмом. Пробирається до заскленої лави підсудних і силоміць виводить звідти Юлію Кузьменко. Вона досі дитяча кардіохірург, волонтерка АТО, а зараз та, хто, підозрюють слідчі, підкладала вибухівку під авто журналіста Шеремета.
Імениті митці започатковують публічний і масштабний рух підтримки на адресу музиканта Андрія Антоненка із псевдо Ріффмастер, лікарки Юлії Кузьменко із псевдо "Лиса" та військової медсестри Яни Дугарь. Тих самих трьох, яких арештували як, можливих організаторів та виконавців вбивства. Слідчі твердять музикант та лікарка заклали вибухівку, а військова медичка - була їхньою розвідницею напередодні злочину. Копи переконують, мають серйозні докази. І для більшої ваги звернулись навіть до унікальних експертів, яким вірять у Лондоні.
Втім, прибічники арештантів та їхні адвокати готові доводити - ці люди не винні. Гучно оприлюдненні перед президентом докази ні про що конкретно не свідчать, а на день вбивства у трійки підозрюваних є алібі.
20 грудня, 9 днів після затримання Антоненка, Кузьменко та Дугарь. Останню ще тоді, минулого тижня суд відправив під домашній арешт. А ось нібито виконавців вбивства, Антоненка та Кузьменко, Феміда констатувала утримувати в СІЗО 2 місяці. Саме 20 грудня інший суд, апеляційний, мав би розглянути клопотання адвокатів про щонайменше теж домашній, а не тюремний арешт. "Будь ласка, приходьте прокурори, кладіть об'єктивні докази на стіл" – просив адвоката Кузьменко.
У справі щодо вбивства Павла Шеремета Генпрокуратура України оновила групу прокурорів. Підозрюваний в організації злочину колишній учасник АТО і музикант Андрій Антоненко подав позов до президента Зеленського і міністра внутрішніх справ Авакова. З приводу того, що під час брифінгу, де озвучили імена підозрюваних у справі Шеремета, було порушено принцип презумпції невинуватості. А ексчоловік і друг також підозрюваної Юлії Кузьменко спростували її скандальні телефонні розмови.
Але по справі музиканта Антоненка на судове засідання не прийшли прокурори, а самого підозрюваного навіть не доправили до суду. Більше того, прокурор Лукашенко, який оголошував підозру Антоненку, виявляється, ще й не пройшов професійну атестацію. Швидше за все це означає його звільнення з ГПУ. А, отже, у справу має увійти оновлена група обвинувачення. Нові люди будуть заново вивчати справу, а це час.
Пізніш у тому ж суді вже по справі Кузьменко, яку таки етапували на розгляд її апеляції, теж не з'являться прокурори. Обидва засідання автоматично довелося перенести. Для правоохоронців - це рутина. А для арештованих, які переконують у своїй невинності і хочуть це довести суду вже та негайно, - це дні очікувань за ґратами. Тож, прибічники лікарки Кузьменко, як і вона сама, заявили: "Я не поїду звідси, поки не буде засідання. Ось я клянуся, поки не буде засідання, я буду триматися за все, що завгодно. Я буду чіплятися, я не поїду!" - переконує Кузьменко.
В очікуванні прокурорів та у надії на суд, захист підозрюваної лікарки Кузьменко привів двох свідків. Перший - АТОвець Володимир Ульянов на псевдо "Марат". Він заявив, що слова Юлії Кузьменко про ніби-то бажання випустити «Град» на Київ - «висмикнута з контексту фраза».
Другий свідок від захисту - це цивільний чоловік Кузьменко, теж АТОвець Петро Киян на пседво "Електрик". Слідчі натякали, "Елкуктрик" був в курсі справ дружини. Ще й так, що його мучило сумління. Для підсилення цього - поліція оприлюднювала сумнозвісну тепер телефонну розмову "Електрика" зі ще одним фігурантом, що сидів у в'язниці. "Якщо вони опублікують повністю всю розмову, то почують, що йде розмова про мою домашню сварку з Юлею», - заявляє чоловік у суді.
Утім цього тижня засідання так і не відбулося . Після близько 5 годин до заблокованої зали залу прорвалися Нацгвардійці, аби вивести Юлію Кзьменко зі скляного боксу та повернути до слідчого ізолятора.

В апеляційному суді Києва силовики відтіснили близько сотню активістів із зали, де мали розглядати скаргу на тримання під вартою однієї з фігуранток справи щодо вбивства Шеремета, дитячого кадріохірурга Юлії Кузьменко. Засідання мало розпочатись ще вранці, проте до суду не з’явились прокурори. Підтримати дитячого лікаря прийшли військові, волонтери, колишні та нинішні депутати. Вони разом з адвокатом заявили, що не покинуть залу засідань, допоки скаргу не розглянуть.

Тим часом офіційне слідство наполягає: доказову базу щодо музиканта Антоненка, лікарки Кузьменко та військової медсестри Дугарь - суспільству вони відкрили ледь на 10 відсотків . Все приховане, заявляють, покажуть пізніше на суді. Він і розставить всі крапки над "і".

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...