Нічого особистого, просто бізнес? Чому насправді Німеччина не передає танки Україні: ЗМІ назвали можливу причину

Німеччина сумнівається, чи варто передавати танки Leopard 2 Києву, тому що це може негативно позначитися на її економіці, передають Патріоти України із посиланням на Neue Zürcher Zeitung.

Тож якщо Німеччина дасть іншим країнам «зелене світло» на реекспорт Leopard 2 Україні, то згодом Берлін може втратити свої нинішні ринки. Оскільки американські танки Abrams можуть активно заполонити європейський ринок, а це послабить вплив Німеччини. З боку німецької військової промисловості можна почути побоювання, що американці тільки й чекали, щоб запропонувати європейцям заміну своїх поставок Leopard 2 власними танками.

Після окупації українського Криму у 2014 році німецько-польські відносини погіршилися, і це вдарило по постачанню німецьких танків. У липні 2021 року міністр оборони Польщі Маріуш Блажчак оголосив, що його країна придбає у США 250 нових і 116 основних бойових танків M1 Abrams, що були у використанні, на загальну суму 8,85 млрд євро, а влітку минулого року Польща заявила про намір закупити 1000 корейських танків.

Берлін боїться, що відправка німецьких танків в Україну прискорить цей процес і призведе до заміни вже наявних танків у Європі на американські. Оборонні підрядники, які побажали залишитися невідомими, кажуть, що американці пропонують танки як заміну з власних запасів і довгострокове промислове партнерство з країнами, які можуть поставити Leopard 2 в Україну.

Таким чином канцлер ФРН Олаф Шольц потрапив у дилему. З одного боку, він хоче поразки росії, але з іншого боку для нього передати Україні Leopard 2 — це програти конкуренцію США. Постачаннями своїх танків Вашингтон ще більше прив'яже до себе частину європейських країн, а військові зв'язки з Німеччиною будуть ослаблені.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...